Новини

Вінницький центр реабілітації "Гармонія" створив терапевтичний адвент-календар "Хібукі"

11 грудня 2023, 14:52

Кожного дня клієнти центру реабілітації мають виконати певне завдання, яке має терапевтичну мету. 

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, цього жовтня психологи та педагоги Центру "Гармонія" розпочали заняття з хібукі-терапії. 

Хібукі-терапію в Україні впроваджує ізраїльська психологиня Дафна Шарон Максімов. Слово «хібукі» в перекладі з івриту означає «обійми». Під час занять психологи використовують м’яку іграшку – песика з сумними очима і з довгими лапами, яка обіймає дитину за плечі. Концепція іграшки в тому, щоб викликати співчуття до іграшки та емоційну близькість з нею.

У грудні заняття з хібукі-терапії проходять у незвичному форматі – адвент-календаря. Кожного дня клієнти центру реабілітації мають виконати певне завдання, яке має терапевтичну мету. Це, наприклад, наповнення скарбнички для спогадів, що має на меті переосмислення їх. Або створення свого затишного місця з подушок чи пледів – середовища, де дитині безпечно і не тривожно.

Так, 4 грудня клієнти центру реабілітації Гармонія спільно з соціальним педагогом Оксаною Крижанівською проводили чаювання з родиною. 5 грудня – писали листа Святому Миколаю, 6 грудня – на честь свята дарували один одному слова теплоти та подарунки. А 9 грудня досліджували звуки, що лунають навколо. Подібні завдання передбачені на кожний день до 31 грудня.

"Ідея адвент-календаря в тому, що іграшковий песик приїхав в Україну, він іноземець і прагне пізнати традиції та життя в нашій країні. У такому форматі залучають спогади, мрії, фантазії. Зустрічі дітей з інвалідністю в центрі реабілітації “Гармонія” проходять разом з іграшкою хібукі. Зазвичай і діти, і дорослі прагнуть її обійняти, пожаліти та загалом взаємодіяти з нею. Так включається емпатія", – пояснює соціальна педагогиня Оксана Крижанівська.

Хібукі-терапія та інші види психологічної і соціальної реабілітації доступні для клієнтів центру реабілітації «Гармонія». Щоб звернутися до Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 - 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :