Новини

Вінницький міський голова Сергій Моргунов – про підтримку армії, бюджет громади та підготовку до зими

3 липня 2024, 11:13

Другого липня на медіамайданчик першого вінницького мультимедійного проєкту «Час змін» на радіо «Місто над Бугом» завітав вінницький міський голова Сергій Моргунов. Цей візит був очікуваним і запланованим. Адже у медійників завжди є багато запитань до очільника міста. А він, у свою чергу, завжди готовий на них відповісти. 

  • Вітаю Вас, Сергію Анатолійовичу! Розпочну з подій, яким трохи менше місяця. 11 червня Ви представляли Вінницю на Конференції з відновлення України, що проходила в Берліні. Як може змінитися співпраця з іншими європейськими містами після цієї конференції? 

В першу чергу це майданчик для пошуку і комунікацій у різних сферах – від політичної до економічної. А також відновлення повоєнної України по децентралізованому принципу. На цій конференції були представлені як провладні структури ВМТГ, так і волонтери і бізнесмени. Ми спілкувалися з представниками посольств, міжнародних представництв і  фінансовими донорами щодо можливого партнерства по об’єктам критичної інфраструктури і закладам реабілітації.

  • Чи можемо очікувати на збільшення міст-партнерів у міста Вінниці після цієї конференції?

На мою думку, тут головною є не кількість партнерів, а якість. На жаль, війна внесла корективи щодо тих міст, які раніше були побратимами. Не всі вони виявилися активними. Але, з іншого боку, такі міста як німецькі Карлсрує, Мюнстер та французьке Нансі досить активно почали співпрацювати з початку повномасштабного вторгнення. В першу чергу, я хотів би відмітити Карлсрує, з яким ми підписали угоду. Потім Нансі (Нансі з Карлсрує між собою побратими) і в практиці Вінниці – це була перша тристороння угода щодо наших побратимських відносин. А напрямки, в яких вони нам допомагають, то в першу чергу, – це експертиза тих процесів, які відбуваються у Вінниці і в Україні через призму майбутнього вступу України до ЄС.

  • А скільки було представників ТГ з України?

33. Але це не прості громади. Це ті громади, які перемогли в конкурсі. Так що це були зовсім не випадкові делегації.

  • Тепер декілька слів про економіку Вінниці. Як вона змінилася після повномасштабного вторгнення і які можна споглядати тенденції?

Ми всі маємо розуміти: якщо не будуть працювати наші підприємства, то не будуть мати підтримки наші збройні сили. Це аксіома. Ми вдячні нашим іноземним партнерам за ту військову підтримку, яку вони здійснюють. Але в першу чергу ми маємо нарощувати наш економічний потенціал. А він у нас є. Візьміть для прикладу хоча би більше 40-а релокованих підприємств до нашої громади. Це і робочі місця, і податки, і продукція.

Сергій Моргунов наголосив, що завдання влади полягає в тому, щоби максимально прозоро вести діалог з бізнесом і створювати комфортні умови для його ведення.

Коли ми формували бюджет громади на 2024 рік, то визначили три основних напрямки: безпека і оборона, стійкість і турбота. Було передбачено майже 1 млрд гривень по першому пункту. З них майже 800 млн гривень – це тільки підтримка ЗСУ. За перше півріччя цього року на підтримку вже направлено 400 млн гривень. А ще майже 200 млн гривень ми направили в бригади у вигляді субвенцій. На сьогодні таким чином ми підтримали 56 бригад. Із них 37 на постійній основі. Це ті бригади, де воюють наші вінничани.

Наступне питання стосувалось пілотного проєкту «Помічник ветерана», який ще з минулого року працює у «Сервісному офісі у справах ветеранів». У нашому місті така ініціатива отримала підтримку з боку місцевої влади. Помічники ветеранів мають робочі місця, фінансування та повну підтримку у своїй роботі. Міський голова розповів, як ще допомагають, консультують, підтримують наших військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин.

Завдяки роботі наших соціальних служб і проєкту «Помічник ветерана» з серпня минулого року було озвучено 8618 проблемних запитань. На сьогодні вдалося вирішити майже 7700 запитів. Це різнопланові запитання, тому працюємо комплексно і гуртом.

Далі міський голова зупинився на питанні безбар’єрності і адаптації міського простору. Згадав і громадський транспорт, який частково довелося адаптувати до вимог громадян а частково і закупити новий. Згадав сферу соціальних приміщень, які вже давно пройшли адаптацію для людей з інвалідністю. І завершив тим, що «…ці питання треба сприймати ширше і працювати наполегливо. Адже роботи і запитів ще достатньо».

На завершення розмови торкнулися питань, пов’язаних із постачанням води, тепла і електрики у домівки вінничан на майбутній осінньо-зимовий період.

Восени і взимку наше завдання - в першу чергу – це наявність води і тепла. В штатному режимі відбуваються всі ремонтні роботи. Але найактуальнішим є питання електропостачання. Розуміючи обсяг проблем, які нам створили рашисти своїми терористичними атаками по енергосистемі, для нас першочерговим завданням є забезпечення теплом кожної домівки. Для цього ми маємо знайти альтернативні джерела енергії. На сьогодні в рамках ВМТЕ  (ред. Вінницяміськтеплоенерго) при допомозі наших американських партнерів USAID встановлюємо когенераційні установки загальною потужністю 5,5 МВт. Цієї потужності буде достатньо щоби при відсутності електроенергії забезпечити всю систему теплопостачання міста. При наявності газу - я на цьому наголошую - тепло у будинках буде. Забезпечити електроенергією водоканал набагато складніше. Там потрібні більші потужності. Але я думаю, що ми вирішимо ці питання.

Підбиваючи підсумки, міський голова ще раз закликав вінничан до економії електроенергії, свідомого використання тих цивілізаційних благ, які у нас є. І навів приклади передових країн Європи, де населення відповідально використовує і водні ресурси, і енергетичні. А чи стане Вінниця знову найкомфортнішим містом України, мають вирішувати самі вінничани. Саме так сказав міський голова. І додав – разом із “новими” членами громади – переселенцями. А їх у Вінниці майже 46 тисяч. Але ми маємо чітко пам’ятати наші основні пріоритети: допомога ЗСУ, стійкість і турбота.

“А як знову стати найкомфортнішим містом України – ми маємо думати вже зараз. Думати, адаптувати нашу стратегію, яку прийняли до повномасштабного вторгнення і діяти”, – на завершення сказав голова ВМТГ Сергій Моргунов.

Поділитися :