Новини

Вінницький МСЕК: реформи для професійної, прозорої антикорупційної діяльності

1 березня 2023, 16:59

На період дії воєнного стану МСЕК здійснює свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності. Крім того, експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

Вінницький Центр медико-соціальної експертизи нині переживає період глибокої реформи і трансформації. Головна мета – створити сучасну функціональну «сервісну» медико-соціальну службу, орієнтовану на інтереси і потреби пацієнта.

«Сьогодні Вінницький центр МСЕК очолила нова людина, яка має на меті здійснити реформування щодо відкритості роботи комісії, зробити її прозорою і доступною для пацієнтів. Цей процес багато років мав певну «прихованість», і, тим самим породжував безліч корупційних аспектів навколо роботи «центру». Нині ж ми докорінно змінюємо підходи до організації його роботи, змінюємо кадровий склад та деякі основоположні принципи діяльності МСЕК» - сказала в етері проекту «Рефлекторія» заступниця директора Департаменту охорони здоров’я і реабілітації Тетяна Бондаренко.

На сьогодні медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) продовжують роботу відповідно до нормативно-правових актів (зокрема, постанов КМУ № 225 від 08.03.2022 р. та № 390 від 30.03.2022 р.), які спрощують проходження експертизи у воєнний час. МСЕК мають право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно з такими причинами інвалідності, як: трудове каліцтво; професійне захворювання; захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзв'язку; захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Поділитися :