Новини

Вінницький театр імені Миколи Садовського проводить екскурсії для дітей ВПО

1 лютого 2023, 09:46

А для найменшних глядачів перед виставами організовують інтерактиви.

За словами керівниці літературно-драматургічної частини театру Світлани Фіцайло, у репертуарі залишили усі вистави для дітей, аби у юних любителів театрального мистецтва була можливість відволіктися від важкої реальності та на деякий час поринути у справжню казку. 


Оперативні новини – у ТГ-каналі МНБ: mnb_vinn


"Ми зробили калейдоскоп з вистав, тому що на нову виставу, ви розумієте, не вистачило ні часу, ні коштів. І діти ходили з радістю. Тішить те, що були татусі, матусі, бабусі - і вони всі були з дітками. Андрій Богданов і Артур Костянтинов придумали такий хід: вони перед кожною казкою граються з дітьми. Танцюють, знімають, потім викладають. Також дітки вимушених переселенців приходять до мене на екскурсії, я їм розповідаю про театр, і вони так уважно слухають, ставлять питання. І це дуже приємно".

Також, у театрі приготували три прем’єри, які глядачі зможуть побачити вже незабаром. Серед них робота харківського режисера Олександра Ковшуна "За дверима". Режисер переїхав до Вінниці після повномасштабного вторгнення і на знак вдячності Вінницькому театру, вінницькому глядачу і Вінниці, яка на цей час стала для нього другим домом, вирішив поставити виставу за  п’єсою "На вулиці, перед дверима" Вольфганга Борхерта.

Це історія про непросту долю солдата, про біль цілого покоління, про післявоєнні рефлексії та про вартість людського життя. У виставі гратимуть виключно вінницькі актори, і після прем’єри вона залишиться у репертуарі театру ім. Садовського. За словами Світлани Фіцайло, п’єса є дуже популярною в усьому світі, хоча і непроста для сприйняття.  

"Коли до Вінниці приїхали представники Харківського театру, їх одразу було п'ятнадцятеро. Зараз уже хтось повернувся до Харкова, і оце така невеличка група залишилась. І пан Олександр теж закохався в наш театр. І він вирішив запропонувати нам виставу - на мій погляд дуже непросту. Це "За дверима". До речі, сам автор колись написав, що це п'єса, яку не захоче ставити будь-який театр і не захочуть дивитися глядачі, тому що вона моторошна. Сам автор прожив лише 26 років - дуже мало, але він увійшов в історію драматургії, в театральне мистецтво".

Також вінницький театр планує гастролі до сусіднього Хмельницького, де 15 лютого представлятиме на розсуд тамтешньої публіки виставу "Ніч Святого Валентина" та виставу для дітей "Квітка з чарівної рукавички". В свою чергу, гастролери з Хмельницького привезуть до Вінниці "Крижане серце" для діток і "Кайдашів" для дорослих.

Поділитися :