Новини

Як новий закон про медіа вплине на комунальні ЗМІ Вінниччини

6 квітня 2023, 16:35

13 грудня Верховна рада України ухвалила закон «Про медіа», який уповноважує Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення регулювати медійне середовище, накладати на ЗМІ санкції та притягувати їх до суду за систематичні порушення нових правил закону. Його ухвалення — одна з вимог ЄС.

 

Закон «Про медіа» - документ майже з трьохсот сторінок. Регламентує правила, за якими має функціонувати медіаринок. Загалом це збірка норм для наявних та нових медіа України, яка охоплює процедуру реєстрації, перелік прав та обов’язків всіх типів медіа, перелік заборон та типів санкцій в разі порушень тощо.

«Одним з найважливіших нововведень є створення національного регулятора медіаринку. Ним стає Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада). За новим законодавством, Нацрада отримала контроль не лише над радіо та телебаченням, а й над друкованими та онлайн-медіа. Відтепер Нацрада має повноваження накладати санкції на медіа та навіть блокувати їх. Раніше це можна було зробити тільки через суд», - пояснює представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик.

Автори законопроєкту розробили спеціальну класифікацію для онлайн-медіа, що вже працюють. Зокрема, онлайн-медіа розділили на три типи: зареєстровані, незареєстровані та анонімні. Незареєстровані - це ті онлайн-медіа, які не захотіли реєструватися, але в них на сайті є контактні дані та інформація про те, хто здійснює редакційний контроль.

Якщо медіа анонімне, то до нього застосовується найбільш жорстка і швидка санкційна процедура. Є кілька приписів. Якщо ніхто не реагує - то будуть публікації на сайті Нацради про такі дії. Якщо жодної реакції, тоді (і тільки в цьому випадку) Нацрада може заблокувати анонімне онлайн-медіа. Для зареєстрованих і незареєстрованих медіа повне блокування можливе тільки за рішенням суду. Для незареєстрованих є проміжне рішення про тимчасове блокування на два тижні - це як останнє попередження на випадок, якщо у разі системних і значних порушень медіа не реагує.

Поділитися :