Новини

За останні п'ять років кількість стерилізованих тварин у Вінниці зросла наполовину

6 вересня 2021, 15:36

Водночас зменшується кількість звернень мешканців щодо необхідності вилову вуличних тварин.

Як ідеться на сайті міської ради, за інформацією міжнародного благодійного фонду "Four Paws Ukraine" Україна входить в десятку країн світу за кількістю безпритульних тварин. Основними причинами їх появи на вулицях Вінницької ТГ є розмноження тих собак та котів, які вже є безпритульними (74%), лише невелика їх частина була покинута або загублена господарями.

В Україні не ведеться загальнонаціональний офіційний облік безпритульних тварин. Однак у Вінниці завдяки співпраці з організацією ТОВ "Чотири Лапи Україна" вдалось здійснити такі підрахунки. Так, у 2016 році у місті було 1865 безпритульних тварин, з них 15% – стерилізовані, а у 2020 році нарахували 1330 вуличних собак та котів, з яких стерилізовані 32%.

Фото: www.vmr.gov.ua

Проте, попри проведені заходи, питання з безпритульними тваринами у територіальній громаді залишається актуальним – тим більше, що межі ВМТГ розширились.

Щоб і надалі зменшувалась кількість безпритульних тварин та задля створення безпечного середовища для громадян та комфортного співіснування містян і тварин, у Вінниці ухвалили муніципальну Програму регулювання чисельності тварин гуманними методами на 2022-2024 роки. 

"Програма в своїй основній частині базується на ідеї стерилізації й супроводу тварин. Стерилізовані безпритульні тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, обов'язково повинні легко візуально ідентифікуватися (кліпса на вусі). Також програма направлена на вирішення проблем з утримання домашніх та інших тварин, що включає в себе контроль за їхньою кількістю через облік та всебічний моніторинг. Йдеться у документі й про пошук господарів тваринам, які утримуються у притулках", – каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

Поділитися :