Новини

15 грн електротранспорт та 18 грн автобус: вінницькі транспортники озвучили розрахунки по нових тарифах на проїзд

2 червня 2021, 13:21

Діяти нові тарифи орієнтовно почнуть з осені.

Як розповів "Місту над Бугом" директор Вінницької транспортної компанії Михайло Луценко, обґрунтований тариф нині становить 15 і 18 гривень. Оскільки востаннє його переглядали у 2018 році й вже тоді він був збитковим для підприємства. Триває постійне здорожчання усіх складових тарифу. Водночас пасажиропотік у тролейбусах та автобусах Вінниці за рік скоротився вдвічі, на понад 55%. Це і призвело до потреби збільшувати вартість проїзду. Проте, кінцеве рішення по тарифу приймуть на виконкомі  міськради. 

 Ще у 2018 році, коли затверджували тариф, економічно обґрунтований тариф по автотранспорту був 5,66, по автобусу – 8,03 грн. Прийняли ж 4 по електротранспорту і 5 по автобусах. За понад три роки через збиткові тарифи витрати тільки накопичувались. Водночас вже понад рік ми працюємо в умовах карантинних обмежень і повинні виконувати Постанову Уряду та перевозити пасажирів тільки на сидячих місцях. Пасажиропотік скоротився вдвічі. Для порівняння: у 2019 році міський електротранспорт перевозив 96 млн пасажирів, а у 2020 – 43,7 млн. Тобто, за понад рік відбулося скорочення пасажиропотоку по електротранспорту на 54,6%, а по автотранспорту – на 58,9%.

Наразі ВТК має 126 трамваїв, 163 тролейбусів, 67 автобусів, - розповів Михайло Луценко. Це 222 км контактної мережі, колійне господарство, два десятки тягових підстанцій, десятки одиниць спецтехніки. Цей ресурс потребує постійного обслуговування та вчасного ремонту, щоб якісно надавати послуги перевезення пасажирів. Оскільки у Вінниці  вже 14 років поспіль краща транспортна система, треба тримати рівень. Усі резерви транспортної компанії наразі вичерпані. До того ж за три роки серйозно збільшились складові тарифу.

Приміром: тариф на електроенергію зріс на 32,1% (з 2,83 грн/кВт-год до 3,74 грн/кВт-год в березні 2021 року). Мінімальна заробітна плата зросла на 61,2% (у 2018 р. становила – 3723 грн, а у 2021 р. – 6000 грн). Водночас на кінець 2021 року мінімальна зарплата уже буде 6500 грн. Прожитковий мінімум зріс на 25,6%. Становив – 1808 грн, зараз – 2270 грн. Внаслідок валютних коливань вартість запчастин та матеріалів в середньому зросла на 50%, – каже Михайло Луценко. 

Отже, пояснює директор Вінницької транспортної компанії, з огляду на таку ситуацію зі здорожчанням та озвучені показники скорочення пасажиропотоку, економічно обґрунтований тариф на електротранспорт (ред. - тролейбуси, трамваї) у Вінниці має становити 15,19 грн за поїздку та 18,06 грн – в автобусах. Тому і вимушені були подавати розрахунки на розгляд виконкому міської ради. Хочу зазначити, що такий тариф підкріплений цифрами.

Тривалий час над цим працювали наші економісти. До того ж така ситуація не лише у Вінниці. Наразі переглядають тарифи на проїзд у громадському транспорті у багатьох містах. Приміром, львів'яни з кінця травня їздять по 10 грн. У них діє базовий єдиний тариф для трамваїв, автобусів і тролейбусів. А розрахунки були на 12,5 грн – трамвай/тролейбус та 14 грн – автобус. «Київпастранс» теж звернувся до київської влади з заявою або компенсувати збитки через фінансову підтримку з бюджету столиці, або встановити економічно обґрунтовані тарифи. Для столиці він становить на рівні 25 грн для наземних видів громадського транспорту. Триває перегляд тарифів у Дніпрі, Миколаєві, Запоріжжі та інших містах, – зауважив директор ВТК. 

Наразі звернення і розрахунки від Вінницької транспортної компанії розглядають в департаменті економіки міськради. Оприлюднити проєкт рішення виконкому міськради з новими тарифами на проїзд у муніципальному транспорті мають вже цієї п’ятниці, 4 червня.

Поділитися :