Новини

19 жовтня у Вінниці відкрили меморіал жертвам Голокосту

19 жовтня 2021, 15:16

Пам'ятник розташований на старому єврейському кладовищі мікрорайону Старе місто.

Як розповів Місту над Бугом директор Вінницького музею Голокосту Леонід Трахтенберг, відкриттю передувала робота істориків, дослідників Голокосту на Вінниччині. Зокрема у 1994 році вийшла книга "Катастрофа ШОА Вінницька область", видана спільно з Ізраїльським музеєм і Вінницьким державним обласним архівом, де описані історичні події, які сталися у Вінниці у 1941 році з приходом німців у місто. У книзі вказали й місце розстрілу – вулицю Паліїв Яр, 33. Оскільки у німців було мало часу на вивезення євреїв з міста для страти, їх розстріляли за староміським мостом. 

"У 1994 році вийшла книжечка, де було написано, що через декілька тижнів після окупації Вінниці на єврейському кладовищі було розстріляно кількасот молодих людей. У наших архівах цього не написано. У нас є лише інформація, що 13 вересня 1941 року було вивезено за місто і розстріляно 1000-1200 єврейських юнаків. А в розкопках знайшли кістки дитячі, жіночі, чоловічі – все було перемішано", – розповів Леонід Трахтенберг.

На відкритті Меморіалу були представники єврейської громади Вінниці та області, рабин Ар’є Гольденберг, рабин Шломо Вільгельм і рабин Шауль Горовіц, директор Вінницького архіву Юрій Легун, директор КП "Центр історії Вінниці" Олександр Федоришен, а також багато гостей  з інших міст та країн. 

Фото: suspilne.media

Водночас по вулиці Маяковського, 226 відкрили "Європейський центр Хесед". Там члени єврейської громади і їх сім’ї зможуть скористатись медичним обладнанням для реабілітації або отримати його в прокат. Крім того, їм будуть видавати медичні препарати.

Додамо, Єврейська громада Вінницькій області "Бейс Менахейм Любавич Вінниці", якою керує Ігор Барг, входить до складу Об’єднаної єврейської громади України.

Поділитися :