Новини

28 жовтня вінницькому трамваю виповнюється 107 років

28 жовтня 2020, 12:56

Перша поїздка трамваю Вінницею відбулася 1913 року. З того часу протяжність мережі зросла в 5 разів. 

Сьогодні, 28 жовтня, виповнюється 107 років з моменту, коли у Вінниці почали курсувати трамваї. Перша поїздка відбулася у 1913 року. Як зазначив  «Місту над Бугом» Олег Матюхов, директор музею «Вінницький трамвай», відкриття перших трамвайних ліній могло відбутися й раніше (міська управа замислювалася про трамвай ще в 1898 році), але бюджет міста був вкрай обмеженим. Перша трамвайна гілка  була прокладена від Жіночої гімназії (нині школа №2) до залізничного вокзалу. Тоді курсувало 7 вагонів, вони були розраховані на 18 місць для сидіння, а ще 14 людей могли стояти. Вагони обслуговували 13 кондукторів та 15 водіїв. У середньому заробіток кожного працівника становив 25 рублів. До речі, тоді на посади водія і кондуктора брали тільки чоловіків.

"На початку ХХ сторіччя професія водія трамваю, або вагоновожатого, а також кондуктора – це була суто чоловіча праця, тому що на той час взагалі жінки не приймали участь в роботах такого складного характеру. Сама робота вимагала фізичних зусиль певних чоловічих і, власне, для жінок вона була неприйнятною, тому що водій трамваю мав не тільки водити трамвай, а й вміти ремонтувати його, вміти поставити його на колії під час, коли він зійшов з рейок, ну і, власне, низка суто таких чоловічих моментів, які,  вважалося, що жінки не справляться з цим", - розповів Олег Матюхов.

Плата за проїзд у трамваї у ті часи  була високою, тому ним частіше користувалися заможні люди. З того часу пройшло багато років. Протяжність мережі виросла майже у п’ять разів. Вулицями міста курсували за ці роки вагони німецького, бельгійського,  чеського виробництва. Нині вінничани користуються надійними швейцарськими вагонами «Mirage» і «Karpfen» та модернізованими власними  вінницькими трамваями «VinWay». Також у трамвайному депо є трамваї, яким вже багато років, проте вони і досі можуть їздити.

"У нас у Вінниці збереглося кілька вагонів цікавих. Наприклад, в нас є німецький вагон 1957 року, є найстаріший Tatra T4 – чеський трамвай 1971 року. Він виконує службову функцію, але не менш цікавий. І також ми говоримо про трамвай, який в нас називається «Ретро-трамвай», частина вагону якого складається з трамваю 30-х років", - зауважив Олег Матюхов.

Нині Вінницею щодня курсує 76 трамваїв. 

 

 

 

Поділитися :