Новини

Аграріям у поміч: вінницьке підприємство розробило обладнання, яке зупиняє сільгосптехніку у разі замінування поля

20 січня 2023, 13:46

Розробка дозволяє дистанційно відстежувати вибухонебезпечні предмети на полі, без участі саперів. 

Як написав на своїй сторінці у Фейсбук заступник міського голови Андрій Очеретний, через війну аграрії зіткнулися з серйозним викликом - поля буквально всіяні вибухонебезпечними предметами та мінами.

Вінницьке підприємство «ФРЕНДТ» зробило свій внесок у боротьбу з ворогом: замість саперів-людей міни на полі шукатиме техніка. Важливо, що процес відбувається дистанційно, - йдеться у дописі. 

Це надзвичайно корисна розробка для тих областей України, що були в окупації чи постраждали внаслідок бойових дій. Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська область завдяки вінницьким розробникам швидше зможуть повернути землю для безпечного обробітку.

Працює технологія за допомогою сільськогосподарської техніки - тракторів. На машину з обох сторін кріплять металодетектори, які відстежують ймовірну небезпеку та одразу передають інформацію в диспетчерський пункт. У разі виявлення замінування спецтехніка припиняє рух.

Ця розробка не лише суттєво спростить роботу вибухотехнічних служб, які розміновують території, а й вбереже життя людей, - підсумував Андрій Очеретний. 

Поділитися :