Новини

Акцію “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” ініціювали у Вінниці

25 листопада 2022, 16:23

В рамках акції на Європейській площі біля вежі встановили інсталяцію на якій зображено відмову від домашнього насильства. Конструкція складена з магнітів, кожен охочий може взяти одну наліпку і перейти за зображеним QR-кодом.

Це ініціатива департаменту соціальної політики міської ради та міського центру соціальних служб спільно з поліцією і Нацгвардією, - зазначають на сайті міськради. 

Заступник директора міського центру соціальних служб Євген Козлов розповів, що кожен магнітик символізує протест і нульову толерантність до домашнього насильства. Відсканувавши зображення на магніті, потрапите до онлайн-гри, пройшовши яку – можна отримати подарунок.

Акція “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” триватиме до 10 грудня. Цьогоріч UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, у співпраці з міськими службами влаштували акцію під гаслом “Чуйність переможе насильство”.

“Громада міста Вінниці є учасником проєкту UNFPA «Міста і громади вільні від домашнього насильства» з 2020 року. У межах проєкту у громаді розбудовується система сервісів підтримки та допомоги тим, хто страждає від усіх проявів насильства”, – розповідає директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Так, із січня 2021 року розпочав функціонувати Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насилля та ознакою статті. Також у Вінниці функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

“При потребі, фахівці можуть забрати постраждалих до кризових кімнат, які діють у Вінниці. З 1 грудня цього року у нашій громаді буде створено ще додаткові 4 кімнати, де можна перебувати до 10 днів. Також у нас працює притулок для жінок, які постраждали від домашнього насилля. Тут особи з дітьми можуть перебувати до пів року”, – говорить заступник директора міського центру соціальних служб Євген Козлов.

За його словами, при центрі соціальних служб працюють психолог, юрисконсульт і фахівці соціальної роботи, які можуть і підтримати, і допомогти такій родині.

До центру соціальних служб з початку цього року щодо домашнього насильства вже звертались 719 разів. У 2021 році ця цифра була меншою – близько 500 за весь рік.

Таку статистику старша інспекторка сектору протидії домашнього насильства, лейтенант поліції Ірина Черкашина пов’язує із нинішньою ситуацією в країні.

“Випадки домашнього насильства були частими й до війни. Але на сьогодні, коли країна живе в одній великій стресовій ситуації, то, звісно, домашнє насильство є поширеною історією”, – додає Ірина Черкашина.

Інспекторка пояснює, що багато людей може не розуміти, що із ними вчиняють домашнє насильство. Саме тому в рамках акції вінничанам роздавали інформаційні листівки на яких пояснювалося, що таке домашнє насильство; які воно має форми, як дізнатися, чи піддаєтеся ви домашньому насильству; як діяти в ситуації домашнього насильства або його загрози; і які права має особа, яка постраждала від домашнього насильства.

З питань протидії домашнього насильства звертайтесь за номерами телефонів “гарячої лінії”: 093 900 15 60; 098 900 15 60.

Поділитися :