Новини

Асоціація міст України: Підготовка до опалювального сезону 2023/2024 року під загрозою

27 квітня 2023, 12:09

АМУ наполягала на передбаченні механізму, який дозволив би залишати щонайменше 40% надходжень від споживачів за отриману теплову енергію та послуги централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання.

В Асоціації сподіваються, що Уряд прийме рішення, яке забезпечить підприємства ТКЕ можливістю підготовки до опалювального сезону 2023/2024 року.

Асоціація міст України звернулась до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням включити до проєкту змін постанови Кабінету Міністрів України (від 19 липня 2022 року №812) норми про заборону з 01 червня 2023 року до 30 вересня 2023 року договірного списання на користь постачальника природного газу коштів з рахунків підприємств ТКЕ.

"24 квітня 2023 року Урядовий комітет з питань відновлення України, розвитку громад, територій та інфраструктури під головуванням Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова розглянув проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812» та підтримав позицію Міненерго та НАК «Нафтогаз України» щодо виключення з проєкту норми, яка передбачала заборону з 01 червня 2023 року до 30 вересня 2023 року договірне списання на користь постачальника природного газу коштів з рахунків підприємств ТКЕ, що надійшли в якості оплати споживачів за теплову енергію та послуги централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання", – повідомляють в АМУ.

Асоціація міст України наполягала на передбаченні в проєкті механізму, який дозволив би залишати щонайменше 40% надходжень від споживачів за отриману теплову енергію та послуги централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання та сподівається, що Уряд прийме рішення, яке забезпечить підприємства ТКЕ можливістю підготовки до опалювального сезону 2023/2024 року.

"В умовах збиткових тарифів, відсутності відшкодування різниці в тарифах з державного бюджету такий механізм дозволив би підприємствам теплопостачання здійснити підготовку до опалювального сезону 2023/2024 року та розрахуватися за електроенергію, послуги з розподілу природного газу тощо. Адже підприємства комунальної теплоенергетики не отримали за поточний опалювальний сезон компенсації різниці в тарифах, яка наразі складає 36 млрд грн, що дозволило б погасити їх заборгованість за спожитий природний газ", – ідеться в заяві АМУ.

АМУ сподівається, що Уряд прийме рішення, яке забезпечить підприємства ТКЕ можливістю підготовки до нового опалювального сезону. Детальніше про продовження постачання природного газу за режимом ПСО – на сайті Асоціації міст України.

Поділитися :