Новини

Асоціація міст України: підприємствам теплопостачання надається відстрочка оплати різниці вартості природного газу

11 лютого 2021, 16:23

Для цього підприємствам необхідно надіслати звернення до НАК "Нафтогаз України" та надати підтверджуючі документи.

Як ідеться в електронному дайджесті "ЖКГ", у підписаному 9 лютого Меморандумі між Асоціацією міст України та Урядом України, а також НКРЕКП та НАК "Нафтогаз України" передбачено особливості розрахунків підприємств теплопостачання з НАК "Нафтогаз України" за спожитий протягом січня-квітня 2021 року природний газ.

Згідно з документом, на різницю між ціною природного газу для підприємств теплопостачання, визначеною НАК "Нафтогаз України" та ціною природного газу, врахованою в діючих тарифах на послуги з теплопостачання для населення, надається відстрочка платежу до 30 вересня 2021 року за зверненням підприємства теплопостачання та за умови надання ним підтверджуючих документів.

Таким чином, підприємство теплопостачання має право відстрочки різниці між вартістю природного газу, встановленою в тарифі (але не менше 6,99 гривень за кубічний метр) та встановленою НАК "Нафтогаз України" вартістю природного газу. 10 лютого 2021 року НАК "Нафтогаз України" встановив, що вартість природного газу для підприємств теплопостачання у січні 2021 року складає 7,33 гривень за кубічний метр.

"Одразу після цього, до підприємств теплопостачання почали надходити проєкти додаткових угод до договору на постачання природного газу з уже встановленою вартістю природного газу. При цьому, надіслана додаткова угода не містить норм, які передбачають можливість відстрочення до 30 вересня 2021 року оплати різниці вартості газу, як це передбачив укладений Меморандум", - повідомили в дописі.

Асоціація міст України повідомляє, що лише за умови підписання підприємствами теплопостачання додаткових угод з протоколами розбіжностей вони матимуть можливість частково відтермінувати оплату спожитого газу. У цьому протоколі необхідно передбачити надання відстрочки оплати різниці вартості природного газу. Окрім того, до нього необхідно додати підтверджувальні документи, які свідчать про обґрунтованість надання такої відстрочки (наявність різниці між передбаченою в тарифі вартістю газу (якщо вона не менше 6,99 гривень за кубічний метр) та вартістю газу, встановленою НАК "Нафтогаз України"). У листі, яким буде направлений протокол розбіжностей, потрібно обов’язково зазначити про необхідність застосування такої відстрочки оплати. 

Поділитися :