Новини

Асоціація міст України закликає державу забезпечити підприємцям виплати під час пандемії

26 березня 2021, 09:45

Правління АМУ направило звернення до Президента, Кабміну та Уряду, у якому закликає забезпечити компенсаційні виплати бізнесу з державного бюджету.

Днями Уряд заявив про намір додатково здійснювати підприємцям доплати коштом місцевих бюджетів. Йдеться про різницю між середньою заробітною платою по області та "карантинних" 8000 гривень. В Асоціації міст України зазначають, що це потребуватиме понад 2 млрд гривень додаткових видатків з бюджетів територіальних громад. Їх наразі у місцевих бюджетів немає, оскільки вже понад рік пандемії місцеве самоврядування самотужки підтримує медичну галузь своїх громад. До того ж бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані, і виділення таких доплат призведе до скорочення видатків на  інші важливі галузі. Водночас в АМУ наводять приклад розв'язання цього питання в інших країнах, де підприємців в часи коронакризи повністю підтримує держава, оскільки це питання національної безпеки. Тому цю ініціативу Уряду органи місцевого самоврядування підтримати не можуть.

"Заклади охорони здоров’я у перші місяці (з березня по червень 2020 року) боротьби з COVID-19 перебували практично без фінансової підтримки з Державного бюджету. Якби не добре організоване місцеве самоврядування, то в країні наслідки пандемії були б катастрофічними. Станом на кінець травня 2020 року, обсяг видатків з місцевих бюджетів на подолання наслідків епідемії перевищував видатки з державного бюджету майже втричі", - йдеться у зверненні.

Повний текст звернення

Нагадаємо, в рамках програми "Вінничани важливі" фінансову підтримку з міського бюджету отримують не лише соціально незахищені верстви населення, але й підприємці, які зазнали втрат через пандемію коронавірусу. Вінниця – єдине місто, де запроваджені такі доплати. 

Поділитися :