Новини

Центр громадського здоров'я Вінниччини закликає вакцинувати дітей від COVID-19

31 січня 2022, 11:53

Отримати щеплення вакциною Cominarty від Pfizer можуть всі діти від 12 років.

На фб-сторінці Вінницького обласного центру громадського здоров'я нагадують, що наразі спостерігається підвищення захворюваності серед дітей, тому необхідно вакцинувати підлітків.

Нещодавно МОЗ спростило доступ підлітків до вакцинації проти COVID-19. Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти тут або за тел. 0 800 60 20 19.  Із собою треба мати свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я. Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна.

Загалом, за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 237 830 дітей. Найбільше підтверджених випадків захворювання серед дітей виявлено у віковій групі 10–14 років – понад 40%. Ще 26% припадають на категорію 15–17 років.

Наразі вже зайнято понад 30% ліжок, виділених для лікування неповнолітніх пацієнтів із COVID-19.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Окрім вакцинації, батькам варто врахувати кілька простих порад, щоб зменшити ризик інфікування дітей:

  • Навчіть малечу правильно мити руки. Це треба робити не менше 20 секунд, використовуючи мило. Також важливо приділяти увагу місцям під нігтями, адже там збирається багато бруду. Окрім того, можна вивчити з дитиною пісню чи вірш, який триває 20-30 секунд. Це допоможе дитині орієнтуватись, чи достатньо часу вона миє руки. Розкажіть, що торкатись обличчя немитими руками – небезпечно.
  • Розкажіть, як правильно прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання. Потрібно прикриватись серветкою, після чого викинути її та вимити руки. Якщо ж дитина немає серветки, то поясніть, що краще прикриватись під час чхання чи кашлю ліктем.
  • Поясніть, чому захисну маску треба використовувати у всіх громадських місцях. Покажіть на особистому прикладі, як це правильно робити. Захисна маска має щільно прилягати до шкіри, закриваючи ніс та рот. Важливо, що в Україні діти з 12 років мають користуватись захисними масками у громадських місцях. Маску треба змінювати кожні дві години та тоді, коли вона стала вологою.
  • Попросіть дитину дотримуватись дистанції у громадських місцях. Якщо дитина захворіла, залиште її вдома, навіть за наявності так званих “легких” симптомів вірусного захворювання. Уважно слідкуйте за симптомами, проконсультуйтесь із сімейним лікарем. Якщо у родині кілька дітей, намагайтесь тримати хворих і здорових дітей окремо.
  • Будьте чесними та відкритими з дітьми, коли вони ставлять питання щодо коронавірусної хвороби. У розмовах про COVID-19 варто послуговуватись інформацією з офіційних джерел.

Читайте також:
Як і хто може викликати мобільні бригади вакцинації від COVID-19 на Вінниччині

Поділитися :