Новини

Челендж #Здай_кров_врятуй_життя запустили у Вінниці

4 листопада 2021, 14:09

Щоб стати учасником, необхідно здати донорську кров, зробити фото та розмістити його у соцмережах з хештегом #Здай_кров_врятуй_життя.

Про це повідомляють на фб-сторінці вінницького обласного центру служби крові. Як розповіла головна лікарка вінницького обласного центру служби крові Оксана Банах, донорів критично не вистачає. Найбільша потреба у другій і третій групах крові, з резус-негативним фактором. Щодоби лікувальним закладам передають близько 100 доз для переливання хворим. Для цього необхідно, щоб щодня не менше 70 осіб здавали кров.

«Якщо людина виявила бажання бути донором, вона приходить і в першу чергу реєструється. На етапі реєстрації є певні види відсторонення, як і далі, коли з ним спілкується лікар і проводяться попередні лабораторні обстеження. Для того, щоб донор або людина, яка хоче стати донором, могла пройти процедуру донації, вона проходить ряд серйозних процедур, які дають право бути донором чи ні. На рівні лікаря обстежується в першу чергу, коли він пройшов певні види попередніх лабораторних обстежень, лікар визначає йому вид донації і кількість крові або плазми, яку він буде здавати. Тому що сьогодні у нас є три види донації: можна здавати цільну консервовану кров, окремо плазму і окремо клітини крові», - розповіла головна лікарка вінницького обласного центру служби крові.

Фахівці вінницького обласного центру служби крові здійснюють виїзний забір крові на підприємствах, де щонайменше два десятки людей, погодилися стати донорами. 4 листопада День Донора провели у вінницькій обласній прокуратурі. Там кров здали двадцять п’ять працівників.

В обласному центрі служби крові нагадали, що люди, які здають кров, краще переносять крововтрату, отримують профілактику тромбозів та гарний вплив на серцево-судинну систему.

«Донорська кров заготовлюється за відповідними стандартами. Є ваги-помішувачі, вони і фіксують стандартну дозу, бо, якщо не буде заготована стандартна доза, то вона не буде містити відповідної дози еритроцитів, плазми. Вона потім проходить ряд різних етапів обробки і не може бути видана в лікувальну мережу. Вона або бракується, або маркується як продукт, який підлягає подальшому фракціонуванню, її переробляє завод-фракціонатор, який готує ліки. Сьогодні, до речі, ми обслуговуємо 64 лікарні, які є в регіоні. Всі вони заключили з нами договори і відповідно до цих договорів або угод вони отримують від нас компоненти і успішно переливають своїм пацієнтам», - каже Оксана Банах.

Інформацію про потребу у донорах щодня оновлюють на ФБ-сторінці обласного центру служби крові. Центр працює за новим графіком: з понеділка по п’ятницю, з 8 до 16 години. Також працюватиме щосуботи 6 і 20 листопада, з 9 до 14 години.

Поділитися :