Новини

Чи є на Вінниччині фальсифіковані засоби захисту рослин?

4 квітня 2023, 18:27

Чи застосовують на Вінниччині фальсифіковані засоби захисту рослин і що з цим робити з'ясовували в ефірі проєкту Час змін. 

Зважаючи на те, що застосування засобів захисту рослин в країні залишилося майже на рівні минулого року, виникає питання про застосування сільгоспвиробниками контрафактних фальсифікованих пестицидів.

«Згідно з аналізом, проведеним Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) зазначається, що за різними оцінками частка контрафактної продукції на світовому ринку пестицидів складає близько 15%, а в Україні — до 25%», - говорить перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.

Отруєння, які можуть статися при застосуванні фальсифікованих препаратів, найбільш небезпечні, тому що лікування спрямовано на діючу речовину препарату оригіналу, а не підробки. Накопичення залишків пестицидів як в організмі людини, так і в сільгосппродукції, в природі почасти неможливо визначити, тому що фахівцям не відомі сполуки, з яких вироблено контрафактний пестицид.

«Купуючи засоби захисту рослин, уникайте сумнівних угод і вражаючих «знижок», які є першою ознакою фальсифікату. У разі ж виникнення сумнівів щодо оригінальності придбаного продукту, телефонуйте до виробника. Це необхідно для здійснення зворотного зв’язку з учасниками ринку та оперативного реагування на появу підробок», - підсумував Олександр Сорочан.

Поділитися :