Новини

Цього року у Вінниці реставрують Будинок Длуголенцького

24 січня 2022, 09:15

Зараз тут розташована дитяча художня школа.

Це пам’ятка архітектури початку XX ст. Про це на своїй фб-сторінці повідомив міський голова Сергій Моргунов. Основа будинку була зведена ще наприкінці позаминулого століття. А у 1909 році добудували фасадну та дворову частини – з характерною асиметрією і неповторністю ліній. Одне з вікон нагадує корму корабля, а паркан був виконаний у вигляді набігаючої хвилі. Мабуть, через це будинок і оточений легендами на морську тематику, навіть отримав назву «особняк капітана Длуголенцького».


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Та історики зазначають, що власник будинку Любомир Длуголенцький ніколи не був капітаном. Адвоката за фахом кілька разів обирали гласним (депутатом) міської думи, він очолював банківську філію. А впродовж 1918-1919 рр. представляв Нідерландське консульство у Вінниці. Саме у цій садибі і розміщувалась дипломатична установа. Після захоплення Вінниці більшовиками, тут у 1920–24 роках вже містився штаб корпусу Червоного козацтва. А художня школа у приміщенні - з 1966 року.

"Будинок Длуголенцького - яскравий приклад варіацій архітектурного стилю модерн. На жаль, оздоблення під «шубу», яке практикувалось за радянських часів, знівечило автентичний образ фасаду. Але під шубою залишилась оригінальна лицьова кладка з червоної цегли та штукатурний декор з квітковими орнаментами. Важливо, що були проведені необхідні наукові дослідження з аналізом архівних даних, які зафіксували втрачені частини пам’ятки, передбачена технологія відновлення збережених елементів", - зазначив очільник міста.

Цього року мають розпочати перший етап проєкту – реставрацію фасадів та даху. Наступним етапом будуть внутрішні роботи. За історичними матеріалами відновлять архітектурні деталі: навіси, ґанки, віконні та дверні блоки, ліпнину інтер’єрів. Також у рамках комплексного рішення впорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі.

Читайте також:
У вінницькому пункті щеплень на залізничному вокзалі почали щеплювати бустерною дозою

Поділитися :