Новини

«Цюрихські трамваї для Вінниці»: Швейцарська Конфедерація надасть понад 3 мільйони франків, для реалізації другої фази проєкту

1 листопада 2021, 17:07

За ці кошти доставлять першу партію 35 робочих трамвайних вагонів типу «Tram 2000», придбають запчастини, витратні матеріали і обладнання для обслуговування транспорту.

Про це на зустрічі з консультантами зі Швейцарії у вінницькій мерії, повідомив директор департаменту енергетики, транспорту і зв’язку міської ради Михайло Варламов. Водночас кілька працівників Вінницької транспортної компанії пройдуть стажування у Швейцарії. Нову угоду про продовження проєкту «Цюріхські трамваї для Вінниці» підписали швейцарський уряд Швейцарії, міська рада і Вінницька транспортна компанія, наприкінці 2020 року. Реалізація цієї угоди дозволить покращити надійність, та якість надання послуг з перевезення пасажирів, - вважає директор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. Каже, отримані в рамках співпраці зі швейцарцями, 116 трамваїв, й до сьогодні працюють на вулицях міста.

«Було звернення швейцарської сторони з пропозицією представити Вінниці вагони, які були у використанні. Насправді в нас був сумнів, що вагони, яким 50 років, можуть бути в хорошому технічному стані. Нас запросили у Цюрих, в транспортну компанію. І, коли ми спустилися в канали під вагонами, зрозуміли, що це вагони, які потрібно брати. Ми бачили, як проводять їхній капітальний ремонт, і на заводі нам сказали, що такі роботи проводять кожні 5-6 років. Тому ми мали суттєві аргументи, чому ці вагони варто брати, і що ми зможемо їх освоїти у Вінниці», - розповів пан Михайло.

Угода з урядом Швейцарської Конфедерації передбачає, внесок міста у свій розвиток міської мобільності. Зокрема, йдеться про реконструкцію проспекту Коцюбинського, площі Привокзальної та вулиці Батозької, з реконструкцією трамвайних колій на плитах. Також у співпраці зі Швейцарською Конфедерацією, вдалося створити мережу муніципального велопрокату. Представники місії консультантів зі Швейцарії, вражені побаченим у Вінниці. Говорить представник делегації Мартін Хефлігер.

«Я впевнений, що друга фаза реалізації цього проєкту ще більше покращить публічний громадський транспорт у Вінниці. Ми будемо докладати усіх зусиль для того, щоб сприяти подальшому збереженню, використанню, введенню в експлуатацію та покращенню громадського транспорту у Вінниці. Коли ми приїхали у місто, то побачили наскільки воно прогресує незважаючи на ті складнощі протягом останнього року. Ми справді вражені і сподіваємося на подальшу ефективну співпрацю», - сказав представник делегації.

Співпраця Вінниці з урядом Швейцарської Конфедерації розпочалась 14 років тому. Як розповіла координаторка проєктів Посольства Швейцарії в Україні Анна Кузнєцова, Вінниця змогла зекономити 1 мільйон швейцарських франків, завдяки постачанню трамвайних вагонів, що були у використанні. Водночас це дозволило місту провести транспортну реформу, замінивши приватні маршрутки на більш зручний громадський транспорт.

«Для нас головне, що Вінниця завжди демонструє такі дві якості: відданість і бачення майбутнього, тобто того, чого місто хоче досягати. І ми бачимо, що місто насправді втілює цілі. Саме таке ставлення і відданість робить Вінницю важливим партнером для Швейцарії в Україні», - пояснила пані Анна.

Поділитися :