Новини

Делегація педагогів з Польщі побувала у Вінниці

7 липня 2021, 09:17

Гості приїхали, аби перейняти досвід вінничан, зокрема щодо роботи з підлітками та молоддю у позашкільний час.

Як інформують на сайті міської ради, з поляками поспілкувалась заступниця міського голови Галина Якубович. Вона зазначила, що вінницька делегація та молодь вже двічі побувала у Польщі і тепер з радістю приймає польських гостей у нашому місті.

"Співпраця у нас, можна сказати, давня, тому що ви вже двічі нас приймали, ділились своїм досвідом. Він для нас дійсно був цінний і цікавий. І деякі ваші напрацювання ми теж хочемо запровадити в нашій територіальній громаді. У нас теж є що показати, чим поділитися. Ми знаємо, що молодь активна у будь-якій країні, це завжди опора нації, її майбутнє. І тому велика увага у діяльності органів місцевої влади приділяється саме молоді і тим пропозиціям, і тому креативу, які вони вносять у життя територіальної громади", ‒ зауважила Галина Якубович.

Програмою візиту передбачено відвідування Центрів підліткових клубів за місцем проживання VinSmart та знайомство з містом, оскільки учасники делегації приїхали до Вінниці вперше. За словами директора мережі "Центр підліткових клубів за місцем проживання" Дмитра Мири, до складу делегації увійшли педагоги з мережі польських дитячих закладів SIEMACHA Spot (Tarnów, Gemini Park) "Сємаха". Саме ці заклади вінничани відвідували під час своєї поїздки до Польщі. Тепер настала черга польських колег побувати у Вінниці.

"Наші педагоги їздили до Польщі, обмінювалися досвідом, дивились, як працюють їхні Центри з дітьми, підлітками і молоддю. А зараз вони дізнаються, як працюють наші VinSmart-центри, які є напрямки і т.д.", ‒ розповів Дмитро Мира.

Представник товариства "Сємаха" Маріуш Хорновський розповів, що у Кракові їхній заклад відвідує понад сто українців, а ще сім років тому було лише 5-6 молодих людей з України.

"Дуже часто наші українці говорять, що погано в польських школах, що є булінг. А якщо вони приходять до "Сємахи", то там всі ‒ одна сім'я. Тепер ми маємо таку ідею, щоб пов'язати нашу співпрацю між Україною і Польщею, щоб не було булінгу від поляків. Ми хочемо привезти сюди дітей з Польщі, які вважають, що Україна ‒ це погано, щоб показати їм, що тут також є життя, тільки, може на іншому рівні", ‒ зауважив Маріуш Хорновський.

Окрім відвідування "Центрів підліткових клубів VinSmart" для гостей з Польщі були заплановані екскурсії до музею-садиби М. І. Пирогова, прогулянки містом та поїздка на туристичному автобусі.

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :