З керівниками ринків проводять роз'яснювальну роботу щодо недопущення продажу в торгових точках домашніх консервів та непатраної в'яленої риби.
Людина може заразитись ботулізмом вживаючи неякісно приготовлені, зіпсовані продукти. Це можуть бути овочеві, фруктові, грибні, м'ясні, рибні консерви, а також – копченості, сушена та в'ялена риба. Про це у коментарі «Місту над Бугом» повідомив Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан
«Щодо в’яленої риби, ми говорили з вами про те, що це продукт, який швидко псується і умови для його реалізації повинні бути відповідні, тобто це умови холодильної вітрини із температурою не більше +6°С. А ми говоримо з вами і про те, що рибу треба їсти дуже обережно, особливу ту, що в’ялена. Тому що ботулізм протікає у дуже важкій формі. Я вважаю, що таку рибу варто купувати тільки в торговельних мережах з холодильним обладнанням», - попередив Олександр Сорочан.
Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього виготовлення, проте, реєструються випадки після вживання продуктів промислового виробництва, коли порушується технологія заготівлі, перероблення чи зберігання продукту.Тож, купуючи продукти у супермаркетах також потрібно бути обачними.
«Ми повинні з вами розуміти, що у теплий період року, коли зовнішня температура у нас біля +30°С, а то й вище, ми маємо звертати особливу увагу на умови реалізації продуктів сировини, яка швидко псується. Що ми відносимо до сировини, яка швидко псується? Це, безумовно, в першу чергу риба, це, безумовно, м’ясо і це, безумовно, молоко. Що ми маємо на увазі? Це те, що реалізувати цю продукцію, цю сировину без відповідних умов холодового ланцюга, без холоду, без холодильної вітрини суворо забороняється. Не беріть харчові продукти з м’яса чи саме м’ясо, якщо воно реалізується на вітрині, а не в вітрині. Обов’язково звертайте на це увагу» - застеріг представник Держпродспоживслужби.
Серед основних симптомів ботулізму медики називають порушення близького зору, сильно виражену сухість у роті, підвищену стомлюваність, м’язову слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), ураження м’язів шиї та кінцівок. За найменшої підозри на ботулізм фахівці радять негайно звернутися до лікаря.