Новини

До Всесвітнього Дня перезапуску серця у Вінниці проведуть навчання з базових реанімаційних заходів

11 жовтня 2023, 10:52

Сертифіковані навчання для понад 120 представників ветеранських організацій проведуть у 8 регіонах України. 

Як повідомила Місту над Бугом керівниця комунікаційного відділу Всеукраїнської ради реанімації Тетяна Довгань, по завершенні курсів усі учасники та учасниці отримають сертифікати міжнародного зразка, проте головним у цьому проєкті є дещо інше. Соціальний проєкт від ВГО "Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги" націлений на людей, які щодня опікуються військовими, їхніми рідними, сім’ями полеглих Героїв та безвісти зниклих. Інструктори організації з 10 по 18 жовтня безоплатно проведуть курси у Львові, Харкові, Рівному, Хмельницькому, Запоріжжі, Полтаві, Києві, Київській області та у Вінниці. 

"Ми знаємо, що чимало часу в умовах війни приділяється навчальним програмам тактичної медицини, зокрема навичкам зупинки критичних кровотеч, накладанню турнікетів. Але не менш важливо і під час бойових дій, і в мирному житті, вміти перезапускати серце і користуватись дефібрилятором, тому що тисячі людей щороку в Україні вмирають від інфарктів та інсультів, а за час війни, на жаль, ці хвороби «помолодшали» і почастішали", - зазначила Тетяна Довгань.

У програмі навчання - 8 годин практики у супроводі досвідчених інструкторів, які є професійними медиками. Учасники та учасниці дізнаються як оцінювати критичний стан людини і визначати небезпеку для життя; проводити компресію грудної клітки і безпечну вентиляцію легень;користуватись автоматичним зовнішнім дефібрилятором;надавати допомогу при утопленні і потраплянні стороннього тіла в дихальні шляхи;застосовувати прийом Геймліха За словами директорки Вінницького аналітично-просвітницького центру "Ветеранський простір" Марії Довжик вміти проводити такі базові реанімаційні заходи повинні працівники усіх ветеранських організацій, адже  їхня цільова аудиторія – це люди, емоційно і фізично травмовані війною. Спілкуючись з ними, колективи мають бути готовими зреагувати на раптову непритомність людини і погіршення її фізичного стану та за потреби надати домедичну допомогу ще до приїзду бригади "екстренки". 

"Такі знання дуже важливі і, на мою думку, враховуючи те,  з якою категорією працює наша команда: родини зниклих безвісти, родини, які переживають втрату, люди, які можуть бути більш схильні до серцевих нападів в тому числі. Такі навички працівників «Ветеранського простору» додадуть нам впевненості в наших діях, в тому, що ми зможемо бути корисними не лише в стандартних ситуаціях, до яких ми звикли, але й в надзвичайно складних ситуаціях Надзвичайно вдячна за можливість навчитись і опанувати нові знання", - додала Марія Довжик.

У "Ветеранському просторі" сертифіковані навчання з базових реанімаційних заходів до Всесвітнього дня перезапуску серця від ВГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» проходитимуть 14 жовтня з 10:00 до 18:00. 

Для довідки: 

ВГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» – це професійна команда, яка з 2011-го року працює у сфері екстреної медичної допомоги. Допомагає людям підвищувати компетенції, а Україні — будувати дієву та ефективну медицину.

З 2020 р. є Національним органом в Україні від Європейського товариства з екстреної медицини (EUSEM). 

З 2021 р. — єдиною офіційною Національною радою в Україні від Європейської Ради Реанімації (ERC). 

З 2023 р. — авторизованим навчальним центром Національної організації екстрених медичних техніків (NAEMT, США).

Співпрацює з Американською асоціацією лікарів з медицини невідкладних станів (ACEP — American College of Emergency Physician) та Global Surgery при університеті McGilla (Монреаль, Канада).

Члени цієї громадської організації є позаштатними експертами Міністерства охорони здоров'я за напрямом «медицина невідкладних станів». 
Із запитаннями звертайтесь: Тетяна Довгань, керівниця комунікаційного відділу Всеукраїнської ради реанімації 
+380 (97) 682-87-64 
tetiana.dovhan@urc.org.ua


Фото: ВГО "Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги"

Поділитися :