Новини

Донорський орган вінничанина врятував життя однорічного хлопчика

19 січня 2022, 14:44

Тиждень тому лікарі з різних медзакладів, поліцейські і багато небайдужих об'єдналися, щоб однорічний Артемчик із маленького села на Прикарпатті дочекався донорської печінки.

Хлопчик народився із атрезією жовчних протоків та вираженою печінковою недостатністю, а в серпні стало відомо, що врятувати дитину може лише трансплантація печінки. Її таким маленьким дітям від посмертного донора в Україні ще не пересаджували, а з родини Артемкові за донора не підходив ніхто. Про це на своїй фб-сторінці розповів лікар Першого територіального медичного об'єднання міста Львова Олег Самчук.

Відтак останні чотири місяці хлопчик з 22-річною мамою Христиною жили в лікарні і лише сподівалися на диво. Там 6 січня малюк навіть відсвяткував свій перший День народження.

І от 12 січня стало відомо, що у Вінниці є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів. Їх доправляв вертоліт Нацполіції: одну нирку та печінку транспортували до Львова, другу нирку – до Києва, де на них чекали реципієнти, відібрані загальнодержавною системою.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Печінку, яка поза тілом “живе” максимум 12 годин, в дитячій лікарні на Орлика зустріли трансплантологи – це лікарі Першого територіального медичного об'єднання міста Львова та команда колег з столичної лікарні "Феофанія", які приїхали на допомогу.

Хірургам довелося розділити донорський орган, аби взяти для маленького Артемка його частину. Трансплантація тривала майже до ранку, тобто близько 12 годин. Відтоді малюк перебував в реанімації під цілодобовим моніторингом.

«І нині у це велике Свято, на сьому добу після трансплантації, можу нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний. І хоча успішна операція - це лише половина шляху - попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом, наш колектив продовжує докладати максимум зусиль, щоб Артемко окріпнув і зовсім скоро покинув нашу лікарню здоровим малюком. Його мама вірить, що з Божою допомогою так і буде», - розповів у дописі пан Олег.

Олег Самчук висловив подяку лікарям Феофанії та Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, а також усім, завдяки кому вдалося дати шанс на життя Артемку. І звісно, найбільша подяка і шана - родичам донора, які погодилися допомогти врятувати життя маленького хлопчика.

Читайте також:
У Вінниці проведуть четвертий День Донора

Поділитися :