Новини

Джерело інфекції, яке спричинило масовий спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині не знайдено

7 грудня 2023, 16:36

Такого масштабного спалаху захворюваності на гепатит на Вінниччині не відбувалось з 2001 року. 

Як зазначив у своєму коментарі "Місту над Бугом" заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Кузін, фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб взяли понад 400 проб води з мереж централізованого водопостачання і криниць. За даними лабораторних досліджень, у жодній з них не виявили вірусу гепатиту А.

Однак у 30 відсотках взятих проб води зафіксували перевищення санітарних норм за мікробіологічними показниками. Щодо якості питної води, то у 60 відсотках виявили перевищення за хімічними показниками, зауважив головний санітарний лікар країни.

"Дійсно тут є декілька основних причин - це доволі часті пориви, це також доволі потужна зношеність водопровідних мереж, і точно також на рівні Міністерства охорони здоров'я ми продовжуємо роботу з Водоканалом, щоб відкорегувати відповідні технологічні регламенти, які використовуються в місті", - зауважив Ігор Кузін.

За словами заступника міністра, ще одним фактором, який спричинив масовий спалах вірусного гепатиту А в області, стали забруднені продукти харчування, придбані на місцевих ринках та безсимтомний перебіг захворювання у працівників харчової галузі і торговельних мереж. 

Епідеміологи обстежили понад 3800 працівників підприємств і ринків. У 9-ти людей результат був позитивним, що свідчить про те, що вони перехворіли на вірусний гепатит А у легкій формі або безсимптомно, і не зверталися до лікарів.

Станом на 7 грудня у Вінницькій області лабораторно підтверджено 327 випадків вірусного гепатиту А. Масовий спалах локалізували, але щодоби медики фіксують поодинокі випадки захворювання. Режим надзвичайної ситуації на Вінниччині діятиме поки лікарі повністю не перестануть фіксувати випадки захворювання.


Фото: ілюстративне

Поділитися :