Новини

Готовність 80%: Вінниця та область у лідерах за кількістю закладів освіти, обладнаних укриттями 

14 грудня 2022, 17:09

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час візиту в обласний центр поставив Вінницю та область в приклад по організації навчального процесу.

Про це 14 грудня, повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет, під час свого робочого візиту до обласного центру. Очільник міністерства відвідав кілька міських закладів освіти та проінспектував укриття. Разом з міським головою Сергієм Моргуновим міністр відвідав дитсадок, школу та професійно-технічне училище де зазначив, що наразі 80% закладів освіти області обладнанні укриттями й це значно більше ніж в цілому по країні. Також, за словами міністра у Вінницькій області одна з кращих ситуацій з класами безпеки. Їх в області нараховується 312.

Вінницька область опорна в частині прийому внутрішньопереселених осіб, формування гуманітарної та логістичної складової. Також це єдина область в Україні, яка межує з восьми областями та іншою країною. І це накладає велику відповідальність на керівництво області та міста. Тож хочу подякувати голові Вінницької ОВА Сергію Борзову та міському голові Сергію Моргунову і їх командам за зразкову організацію освітнього процесу. Оскільки Вінниця та область лідеру з формування безпечного освітнього середовища. На сьогодні 80% закладів освіти області обладнанні укриттями й це набагато більше ніж в цілому по країні, де цей показник складає майже 70%”, - каже Сергій Шкарлет. 

Як зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, місто розпочало підготовку захисних споруд у закладах освіти ще влітку, розуміючи складність ситуації. Наразі найпростіші укриття вже облаштовані у 72 закладах освіти й триває капітальний ремонт ще у 29 закладах. Також, за словами очільника ВМТГ в 30 школах діють пункти незламності.

Готуватися ми почали з червня цього року. У закладах середньої освіти та дошкільних закладах зробили капітальні ремонти укриттів: два виходи, вентиляції, вбиральні, опалення, придбали генератори та облаштували укриття необхідним обладнанням. На це ми направили з міського бюджету близько 200 млн грн. Сьогодні органи місцевого самоврядування левову частку капітальних видатків беруть на себе, тож важлива підтримка держави у вигляді субвенцій, - сказав міський голова. 

Міський голова також повідомив, що 14 шкіл будуть не лише як пункти обігріву, а і як пункти де, у випадку надзвичайних ситуацій, можуть організовувати приготування їжі. Впродовж  двох годин, у разі надзвичайної ситуації, планується забезпечувати від 600 до 800 порцій для мешканців мікрорайону

Ми ще в червні визначились, що 14 шкіл у нас будуть не лише як пункти обігріву, а і як пункти, де у випадку надзвичайних ситуацій, може організовуватись приготування їжі для мешканців мікрорайону. Вони облаштовані генераторами необхідної потужності. Також є відпрацьований алгоритм і меню, що готуватиметься та на скількох людей. Ми розраховували, що в залежності від школи, ми можемо забезпечити протягом двох годин від 600 до 800 порцій для мешканців мікрорайону, - розповів Сергій Моргунов.  

Також за словами мера Вінниці, місто, готує як пункти обігріву ще деякі дитячі садочки, які будуть доступні, в першу чергу для мам з маленькими дітьми. Такий досвід Вінниці, щодо приготування їжі у закладах освіти, на думку міністра освіти України Сергія Шкарлета може бути корисним і для інших громад.

“Думаю, ідея з приготуванням їжі - вдала, і на вінницькому прикладі її можна транслювати на всю Україну”, -  сказав міністр.

Поділитися :