Новини

Ліс починається з насіння: у Вінницькій області розпочали збір насіння хвойних

20 січня 2022, 11:16

У 2022 році лісівники області планують заготовити усього 28 тонн лісового насіння, з якого 200 кг – це насіння хвойних порід.

У подільських лісах у складі лісових культур із хвойних порід зростають традиційні сосна звичайна і ялина звичайна, а також інтродуковані хвойні породи – це модрина європейська, дугласія, ялиця біла. Про це повідомляють на фб-сторінці Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Вічнозелених шпилькових дерев не так багато у складі лісових насаджень подільських дібров, як листяних, основну частину (до 80%) займає дуб звичайний. Проте і це – досить важлива частина роботи. Адже насіння шпилькових порід в основному дрібне, на відміну від горіха чи жолудя, і правильно та якісно заготовити його не так просто.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Щоб отримати насіння, спочатку потрібно дістати з дерев шишки, які здебільшого ростуть на самих верхівках. Щоб дістатись на досить значну висоту, лісівники використовують драбини або навіть винаймають підйомники. Часто збирають шишки із гілля заготовлених дерев під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування.

Щоб отримати якісне насіння, слід правильно переробити заготовлену сировину у шишкосушарках. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 °C до 20 °C. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає.

Після того, як насіння висипається у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини - 4 %. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію. Адже висівати мають лише якісне насіння, з хорошими властивостями.

Читайте також:
На Вінниччині знову вполювали шакала

Поділитися :