Новини

Лісівники Вінниччини цьогоріч відтворять понад 800 га лісу

30 березня 2021, 14:27

Це - понад 5 мільйонів молодих дерев.

Як розповів "Місту над Бугом" речник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк, найбільші об’єми весняної посадки заплановані Могилів-Подільськими, Гайсинськими та Тульчинськими лісгоспами. 

"Ми, лісівники, маємо біля 12 мільйонів штук саджанців. На своїх лісових ділянках - а це треба нам засадити 833 га - ми використаємо трошечки більше 5 мільйонів штук. Мінімум 5 мільйонів штук дерев різноманітних у нас є для того, щоб люди могли придбати і могли максимально озеленити ті місця, де вони живуть. Ми вже з 833 планових га на цей рік посадили 240 га - 30%", - зауважив Станіслав Вовк.

Цієї весни лісівники Вінниччини також візьмуть участь у загальнодержавній екологічній акції "Озеленення планети" з висаджування дерев, яка проводиться 10 квітня. Цього дня лісгоспи Вінниччини планують посадити 195 тисяч дерев.

"Разом з громадськими активістами, ековолонтерами ми будемо працювати на різноманітних (лісових в тому числі) ділянках. У нас для цього підготовлено 28 лісових ділянок, і ми плануємо за 1 день лише на Вінниччині посадити 195 тисяч дерев. Це озеленення вулиць, створення парків, скверів. Є де застосувати свої сили", - прокоментував Станіслав Вовк.

До весняного відтворення лісів лісівники підготувалися заздалегідь. Зазвичай садять дуб звичайний, горіх чорний, береку лікарську, а також груші і  яблуні, оскільки ці дерева - кормова база для птахів і тварин. 

"У нас є культури горіха чорного, яким по 70-80 років. І коли буде пора зрілості, то Україна буде мати велику користь від цих культур: дуже цінна деревина, надзвичайно міцна, і на світовому ринку горіх чорний втричі дорожчий, ніж на сьогоднішній день найдорожчий дуб звичайний", - додав Станіслав Вовк.

Щороку до висадки долучаються волонтери, молодь, підприємці. Станіслав Вовк також закликає кожного посадити хоча б одне дерево. Каже, що придбати посадковий матеріал можна в будь-якому лісгоспі Вінниччини. Усю інформацію можна знайти на фейсбук-сторінці або на сайті Вінницького  обласного управління лісового та мисливського господарства.  

Фото: Фейсбук/Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

Поділитися :