Новини

«Малі річки»: у Вінниці вивчають думку містян щодо покращення річки Дьогтянець

23 листопада 2021, 16:28

Понад двадцять амбасадорів проєкту «Малі річки Вінниці» проводять анкетування серед вінничан, які мешкають поблизу річки Дьогтянець, щодо покращення та вдосконалення просторів вздовж водойми. 

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, мета проєкту «Малі річки Вінниці» - дослідити потенціал річок та струмків міста та  інтегрувати їх у міський простір.

260366888_1610616532619433_6437521587014861107_n.jpg

«Важливо розуміти налаштування та ставлення мешканців, що проживають поблизу річки, до таких просторів. Потрібно підвищувати екологічну свідомість вінничан та перетворити ментальне сприйняття водойми на «цінний природний потенціал». Тому ми вирушаємо у чергове дослідження, але цього не разу не хащами і болотом, а дворами багатоповерхівок та вулицями приватного сектору, задля вивчення думки «сусідів» малої річки Дьогтянець», - наголосила координаторка проєкту  Яна Чайковська.

Результати опитування допоможуть сформувати певні рекомендації структурним підрозділам та департаментам Вінницької міської ради щодо розвитку території поблизу малої річки Дьогтянець. Анкетування триватиме до 28 листопада.

Водночас влітку у Вінниці почалися активні дослідження інтеграції малих річок у міський простір. 1 серпня відбулась перша урбан експедиція. Тоді понад два десятки учасників пройшлися маршрутом від озера Миру до парку Дружби народів та відкрили для себе по-новому малі річки Дьогтянець та Дьогтянчик. На початку жовтня небайдужі до природи дослідники та дослідниці спустились до річища безіменного струмка, що знаходиться у самому центрі міста (між вулицями Пирогова та Князів Коріатовичів), аби подискутувати про можливі перетворення простору. Саме під час попередніх експедицій вздовж річищ малих річок побачили велику кількість сміття на берегах. Тож наприкінці жовтня вінничани долучилися до прибирання малої річки Дьогтянець.

Як написав на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов, у Стратегії «Вінниця 3.0» приділена увага розвитку блакитної інфраструктури – наших водойм. Міський голова анонсував їх інтеграцію у міське життя, як місце відпочинку і спілкування з природою.

Вінниця – єдиний муніципалітет, який масштабно чистить свою головну водну артерію. Але окрім Південного Бугу, містом протікає ще 37 невеликих річок та струмків, - зазначив Сергій Моргунов. 

Поділитися :