Новини

Мінсоцполітики разом із партнерами випустили Посібник із комунікацій для Центрів життєстійкості

17 жовтня 2024, 18:16

Під час онлайн-воркшопу для громад презентували унікальний практичний посібник, розроблений спеціально для команд Центрів життєстійкості. Його мета - дати органам місцевого самоврядування та громадському сектору дієві інструменти для інформування про послугу з формування життєстійкості.

Як повідомляють на сайті Мінсоцполітики, «Як ефективно комунікувати про програму життєстійкості у вашій громаді: практичний посібник» - саме так називається матеріал, який представило Міністерство соціальної політики України спільно з агропромхолдингом «Астарта», благодійним фондом «Повір у себе» та комунікаційною агенцією «Newsfront».

Відтепер посібник є у публічному доступі на сайті Міністерства та доступний для завантаження.

Це перший такий збірник  з практичними рекомендаціями на щодень для Центрів життєстійкості, які працюють у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Першої леді Олени Зеленської.

Матеріал включає в себе відповіді на питання, з якими зіштовхуються команди Центрів життєстійкості у своїй діяльності: 

  • як обрати найефективніші інструменти донесення інформації у своїй громаді
  • як працювати з кризовими ситуаціями, міфами та упередженнями щодо ментального здоров’я
  • як формувати культуру турботи про свій психологічний стан.

Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики України зазначила, що для успішного впровадження Програми життєстійкості важливо допомогти громадам та командам просторів “говорити” про себе більше та якісніше. І тим самим популяризувати можливості Центрів для всіх громадян. 

 «Ми розуміємо, що подолання стигми та упереджень про ментальне здоров’я – це тривалий процес. Але завдяки правильному інформуванню кожного жителя громади ми разом долатимемо пов’язані з цим стереотипи. А ще будемо доносити, що звертатися до психолога, фахівця із соціальної роботи – це свідомо і необхідно для кожного українця, який має таку потребу», – зазначила Оксана Жолнович. 

У низці громад  Центри життєстійкості вже стали “точкою входу” для кожного, хто потребує психосоціальної допомоги. Це означає, що людина звертається до фахівців Центру і або на місці отримує необхідну підтримку, або знаходить контакти інших служб та сервісів, які допомагають у вирішенні її питань. 

Важливу роль у розширенні мережі Центрів життєстійкості відіграють представники бізнес-спільноти, яка підтримує ініціативу. 

Партнери проєкту — агропромхолдинг «Астарта-Київ» — вже понад рік залучені до його реалізації. Посібник із комунікацій для Центрів життєстійкості, на переконання керівництва компанії, — це той дороговказ для громад, який допоможе їм вибудувати відкритий та ефективний діалог із жителями громад, а також зміцнити довіру та єдність.

«Завдяки такій взаємодії люди об'єднуються навколо спільних цілей, вчаться швидко реагувати на виклики та підтримувати одне одного. У партнерстві з громадами ми формуємо суспільство, де кожен має простір для розвитку, можливість бути почутим і робити свій внесок у спільне майбутнє. Ми переконані, що саме такі громади, де люди разом творять своє майбутнє, стають фундаментом сильної та життєстійкої України,» — поділилася Світлана Мозгова, директорка департаменту по роботі з персоналом, корпоративного партнерства та комунікацій агропромхолдингу «Астарта-Київ».

Онлайн-захід об’єднав близько 160 учасників –  представників місцевих громад, спільноти надавачів соцпослуг та громадянського суспільства з різних областей України. 

Нагадаємо, сьогодні у Центрах життєстійкості працює понад 800 спеціалістів. Близько 75% надавачів соціальних послуг у цих просторах –  представники громадського сектору (ГО та БФ). Решта 25% –  комунальні некомерційні підприємства (не бюджетні установи). 

Послуга з формування життєстійкості є безоплатною для кожного та покривається державою.

Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської.

Поділитися :