Новини

"Місце духовної сили": у Вінниці відкрили перший у світі пам'ятник Любомиру Гузару

11 жовтня 2021, 11:09

Поруч планують облаштувати сквер.

Пам'ятник Блаженнішому Патріарху Любомиру Гузару відкрили 9 жовтня поблизу храму Покрови Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви. Скульптуру виготовили з бронзи. Блаженніший одягнений у камізельку поверх підрясника. Поряд із ним стоїть колона, на якій розташована патріарша митра та видніється архиєрейський герб і напис "Бути Людиною".

Під час урочистості усі присутні мали нагоду послухати промову Любомира Гузара з його останньої проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

Фото: Фейсбук/Греко-католики

Напередодні відкриття пам'ятника міський голова Сергій Моргунов зустрівся з представниками Української греко-католицької церкви: Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом Шевчуком, єпископом-помічником Київської архієпархії УГКЦ Йосипом Міляном та настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці міста Вінниці Григорієм Рогацьким.

"Хочу подякувати вам та громаді Вінниці і висловити свою повагу за те, що сприяли у реалізації нашої ідеї. За те, що справді ми можемо вшанувати великого українця і патріота. Я думаю, що ми ще не раз до вас завітаємо і гарні ідеї разом зможемо втілити в життя",– зазначив Блаженніший Святослав Шевчук.

Фото: www.vmr.gov.ua

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви запропонував облаштувати сквер на честь Любомира Гузара та створити "Алею думок". Сергій Моргунов підтримав таку ініціативу. Головне – спільно визначити концепцію майбутнього простору.

"І я за те, щоб облаштувати поруч з пам'ятником Любомиру Гузару сквер на його честь – впорядкувати прилеглу територію, де можна буде присісти, подумати, перепочити, подалі від міської метушні. Це буде своєрідним продовженням нашого спільного проєкту, і важливо, що релігійна громада готова відповідально до цього поставитися і допомагати доглядати за сквером", – каже очільник міста Сергій Моргунов.

Фото: suspilne.media

Нагадаємо, у Вінниці з 4 по 9 жовтня тривав тиждень Патріарха Любомира Гузара "Прилучитися до Великого". У його рамках відбулось відкриття фотовиставки та експозиції з особистими речами Патріарха, показ фільмів про Блаженнішого, круглий стіл та Архиєрейська Божественна Літургія.


Любомир Гузар (1933-2017) – український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви у 2001-2011 рр., після десятирічного служіння зрікся з уряду глави УГКЦ у віці 75 років. 

Як повідомляє "20 хвилин", свого часу був одним із кандидатів на папський престол. Також він кілька разів відвідував Вінницю з пастирськими візитами.

Одним із головних завдань Любомира Гузара на чолі церкви було її відродження та поширення на східні терени України. Саме за його керівництва сталася знакова подія для греко-католиків – Церква формально перестала бути галицькою чи західноукраїнською, а отримала визнання у якості загальноукраїнської й однієї з найвпливовіших у державі.

Поділитися :