Новини

Міський голова Вінниці назвав основні проблеми у боротьбі з ковідом, які потребують втручання Уряду

18 березня 2021, 13:45

Йдеться про перебої в постачанні медичного кисню, перенавантаження державних лабцентрів та затримку виплат "ковідним" бригадам.

Ситуація зі стрімким поширенням коронавірусної хвороби у Вінниці залишається вкрай складною. Станом на сьогодні в міських "ковідних" стаціонарах лікують 676 пацієнтів, з яких 583 підключені до кисню. Вінницькі медики борються за життя і здоров’я хворих, а міська влада продовжує забезпечувати заклади охорони здоров’я усім необхідним. Проте є проблеми, які потребують негайного втручання та рішень Уряду. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" зазначив  міський голова Сергій Моргунов. За його словами, головна проблема  -  це перебої з постачанням медичного кисню. Для Вінниці його постачає Львівський хімічний завод.

"І на сьогодні ми спостерігаємо досить серйозні затримки по кисню. Ліцензії на медичний кисень надає Уряд. Маючи нагоду, я звертаюсь до Уряду, щоб дати можливість іншим постачальникам чи виробникам кисню медичного отримати ліцензію", - зауважив Сергій Моргунов.

Друга важлива проблема, за словами вінницького міського голови, – це величезне навантаження на державні лабораторні центри, які проводять ПЛР-тестування. Так, Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ щодня в середньому робить 2500 тисячі досліджень. Тому потрібно на державному рівні залучати до цієї роботи приватні, або комунальні лабораторій. Серед  важливих питань міський голова назвав затримку заробітних плат медичним працівникам "ковідних" бригад.

"По місту Вінниця ми маємо затримку за лютий. З цією проблемою ми звертались до НСЗУ неодноразово, але поки що результату немає. У Вінниці ми ще даємо муніципальну надбавку, то ми можемо підтримати наших медиків, але, крім того, є обласні заклади і опорні лікарні в районах, які такої надбавки не мають. І тому ми ще й можемо втратити висококваліфікованих медичних працівників, які вчасно не отримують заробітну плату", - наголосив Сергій Моргунов.

Вінницький міський голова також нагадав, які обмеження запровадили у Вінниці через поширенням коронавірусу. Зокрема,  весняні канікули у вінницьких школах розпочались на два тижні раніше і нині навчання продовжилось в онлайн форматі. Це вже дало позитивний результат: кількість хворих дітей за цей період зменшилась втричі, вчителів - удвічі. Також Сергій Моргунов наголосив на тому, що у Вінниці посилили заходи контролю дотримання карантинних обмежень у закладах торгівлі та заборонили масові, культурні та спортивні заходи.

Поділитися :