Новини

Міський голова Вінниці подарував музею Пирогова репліку нагородної шпаги зразка 1872 року

9 вересня 2022, 12:46

До 75-річчя Національного музею-садиби Пирогова міський голова Вінниці Сергій Моргунов передав репліку легендарної нагородної шпаги. Вона належала Миколі Івановичу, але була втрачена у 30-х роках минулого століття.

Шпага зразка 1872 року поповнить експозицію музею, який вже стільки років є візитівкою Вінниці. Це презент на знак вшанування видатного вченого та церемоніалу ХІХ століття.

Меморіальний Пироговський комплекс був відкритий для відвідувачів 9 вересня 1947 року. Музей-садиба є національним туристичним магнітом і одним із 7 чудес Вінниччини, який за час свого існування прийняв майже дев’ять мільйонів відвідувачів з усього світу.

Генеральний директор Національного музею-садиби М.І. Пирогова Олександр Турський розповів, що музей Миколи Івановича Пирогова на території його маєтку «Вишня» відкрили 1947 року до сторіччя першого наркозу на місці воєнних подій. Тож сьогодні першому наркозу виповнюється вже 175 років, а музею - 75. 

Міський голова Сергій Моргунов привітав колектив та вручив директору музею репліку легендарної нагородної шпаги, яка Миколі Івановичу, але була втрачена у 30-х роках минулого століття. За однією з версій, Микола Пирогов отримав легендарну нагородну шпагу від самого цісаря Франца Йосифа. З нею як відставний службовець він був похований у січні 1882 року. Але у 1930-х роках шпагу викрали за загадкових обставин, і відтоді тривали детективні пошуки слідів втраченої реліквії. Врученням аналогічної зброї міський голова Вінниці певною мірою відновив історичну справедливість, виявивши повагу до постаті Миколи Івановича Пирогова, а також до поховальної культури й церемоніалу кінця ХІХ століття.

Я, як історик, і наша історична команда, вирішили зробити вам подарунок. Ми прийняли рішення, щоб історична справедливість перемогла: директор Музею Вінниці Олександр Федоришен віднайшов шпагу зразка 1872 року, яка вийшла на озброєння після франко-пруської війни 1870-1871 років. Є історія, що аналогічну шпагу подарував цісар Франц Йосиф саме Миколі Пирогову, який був консультантом Товариства Червоного Хреста на той час. І саме з цією нагородною шпагою французького офіцера воєнно-медичної служби він і був похований, - каже Сергій Моргунов.

На сайті міської ради додають, що фахівці київської майстерні «Кузня фантазій» виготовили нові піхви для цієї символічної холодної зброї, а також нанесли два написи латиною на клинку: «На вічний спомин про Миколу Пирогова 5.12.2021» і «Де, смерте, твоя перемога? Де твоє, смерте, жало?» (цит. з Першого послання до Коринтян Апостола Павла). На щитку руків’я шпаги зображено емблему військових медиків того часу, а на протилежному щитку зображено герб Вінниці часів Пирогова, який виконав для міста у 1860 році геральдист Б. Кене.

Міський голова додав, що аби повторно не сталося крадіжки у музеї, міська рада забезпечить заклад системою відеоспостереження, яка посилить безпеку території й полегшить роботу працівників. 

 

 

Поділитися :