Новини

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов підписав угоду про співдружність з латвійським містом Вентспілс.

15 вересня 2022, 08:42

Партнерство Вінниці з Вентспілсом передбачає співпрацю в освітньо-культурних проєктах та перспективу спільних проєктів у сфері ІТ, екології, цивільного захисту, відновлювальної енергетики.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов,  14 вересня підписали угоду про співдружність з латвійським містом Вентспілс. Ця співпраця дасть можливість залучати кращі європейські практики, що особливо актуально для повоєнного відновлення нашої країни.

Зазначається, що Вентспілс вважається одним з найбільш інноваційних міст Латвії. 

Під час онлайн-зустрічі з очільником Вентспілса Янісом Вітоліньшем обговорили можливі напрями партнерства. Упевнений, що наші громади знайдуть точки дотику, - пише очільник Вінниці. 

Вентспілс - порт, розташований на березі Балтійського моря. Це невелике місто, яке активно розвивається в економічному плані, має насичене культурне життя. Сюди їдуть туристи - не тільки з сусідніх країн, а й зі Скандинавії. У місті створили перший в Латвії інтерактивний Центр науки та інновацій, діє власний університет, розгалужена мережа спортивної інфраструктури.

Окрім співпраці в освітньо-культурній площині, ми бачимо перспективи спільних проєктів у сфері ІТ, екології, цивільного захисту, відновлювальної енергетики. Вентспілс швидкими темпами рухається вперед у плані просторового розвитку та створення комфортних умов для життя. Ми теж займались цими питаннями у мирний час. Тож нам є чого повчитися один в одного, - йдеться у дописі.

Зазначається, що, за словами мера Вентспілса, 85% коштів, які вкладаються у місто, - це європейські гранти. Тож нові партнери Вінниці зможуть поділитися інструментами їх залучення.

Важливий також досвід балтійських країн, які стали членами ЄС після розвалу радянської імперії, - зазначає Сергій Моргунов. Оскільки вони пройшли ті євроінтеграційні процеси, які попереду в України. Латвія завжди підтримувала нас на цьому шляху, і з 2014 року допомагала у боротьбі з росією.

Приємно було почути вдячні слова на адресу українців від Яніса Вітоліньша. Латвійці розуміють, що Україна бореться не лише за себе, а і за Європу, наголосив він. Як розповіли латвійські колеги, з лютого Вентспілс прихистив близько 600 українців, серед них є і вінничани. Цікаво, що саме у родини з Вінниці тут народилось немовля, - пише міський голова Вінницької громади.

Співробітництво між муніципалітетами завжди іде на користь обом громадам, - підсумував мер Вінниці та висловив сподівання, що після нашої Перемоги, в яку латвійці вірять, так само як і українці, разом з Вентспілсом у нашому місті реалізують не один проєкт.

Поділитися :