Новини

"Музей Вінниці" розповів історію вінницького замку, якому виповнилось 510 років

22 грудня 2022, 13:27

Йдеться про фортецю, яка розташовувалась на Замковій горі й була побудована в часи старостування у Вінниці князя Костянтина Острозького.

Як повідомляють на сайті міської ради, цьогоріч виповнюється 510 років одному з трьох вінницьких замків. З цієї нагоди КЗ "Музей Вінниці" підготував відео, в якому разом із дослідником історії замку, спеціалістом кафедри Архітектури та Реставрації Львівської політехніки Іллею Литвинчуком розповідають про це укріплення.

На ілюстрації – детальна реконструкція вигляду другого Вінницького замку, створена Іллею Литвинчуком та Н. Рязановою.

Робота над відтворенням вигляду вінницького замку була тривалою та скрупульозною. За інформацією істориків, у місті над Бугом було три замки. Вважається, що перший із них побудували за часів князів Коріатовичів, другий – Костянтина Острозького, а третій, коли вінницьким старостою був Богуш Корецький. Усі вони були дерев’яними й до наших днів не збереглися.

"Відтворити вигляд другого замку вдалося завдяки детальним описам, складеним у 1545-му та 1552 роках. Більше деталей та цікавинок ви почуєте і побачите у відео, яке ми презентуємо. У ньому йтиметься про те, хто і навіщо побудував це укріплення? Як воно виглядало та які функції виконувало? Яким був гарнізон замку? Де тоді розташовувалась Вінниця?" – каже директор КЗ "Музей Вінниці" Олександр Федоришен.

 

Поділитися :