Новини

Музей Вінницького трамвая презентував новий експонат - стіл диспетчера трамвайного депо 1920-х років

13 березня 2023, 13:59

Старовинний письмовий стіл і стілець знайшли на території трамвайного депо, після чого працівники музею власноруч їх відреставрували. Експонат вже представили у музеї. 

Як зазначають на сторінці музею у Фейсбук, історія появи експоната дуже цікава. В серпні минулого року цей стіл був знайдений на території трамвайного депо та був в жахливому стані. Тож стіл планувалося утилізувати. Серед особливостей столу, яку було одразу помітно - стільниця була обшита темно-синім велюром. Тож колективом музею було вирішено забрати стіл для побутових потреб.

Пізніше під час детального огляду цього виробу, під тією велюровою обшивкою було знайдено лист паперу. Як з'ясувалося це документ, а саме - шляховий лист датований 1950 роком! В цьому листі, було вказано, що 1 травня 1950 року, з дванадцятої години ночі по сьому годину ранку на лінії працюватиме пасажирський трамвай! Вказано також прізвища кондуктора та вагоновожатого вагону. Враховуючи цей документ, з'явилося припущення що у свій час стіл належав диспетчеру трамвайного депо! Після цієї знахідки вирішили власноруч розпочати реставрацію цього раритетного столу. 

Під час пошуків в мережі, по окремих елементах столу з'ясувалося що стіл 1920-х років виготовлення. Виготовлялися подібні меблі на підприємстві "Одеська меблева артіль". За нашим припущенням, подібні столи закупили для потреби трамвайного управління у 20-х роках минулого сторіччя. У 50-х роках стіл перевезли у новозбудоване трамвайне депо, де протягом 70 років стіл знаходився в одному із виробничих приміщень, - пишуть у музеї Вінницького трамвая. 

У жовтні минулого року, на базі музею було повністю зняту стару фарбу, та проведено найважчі реставраційні роботи зі столом. Протягом місяця стіл був готовий на 90%. Вдалося відновити покриття стільниці стола із темно-синьої тканини. Разом зі столом, було відремонтовано дерев'яний стілець. Залишалося знайти ручки, яких не було в наявності. Пішли місяці, щоб знайти та купити потрібні ручки.

Остаточно реставрація цього столу була закінчена минулого тижня, але наші відвідувачі протягом останніх місяців вже могли побачити цей експонат в музеї.  

Поділитися :