Новини

На площі Перемоги у Вінниці створять місце пам’яті загиблих внаслідок теракту 14 липня

31 серпня 2022, 10:52

Наступного тижня це питання розглянуть на засіданні Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, куди запросили рідних загиблих.

Як повідомляють на сайті міської ради, з липня департамент архітектури та містобудування опрацьовує питання створення місця пам’яті на площі Перемоги, де внаслідок теракту 14 липня загинуло 28 людей, а кілька сотень отримали поранення.

Цю роботу необхідно було провести в контексті розробленої Концепції реконструкції площі Перемоги, яка була визнана кращою під час загальноукраїнського архітектурного конкурсу в 2019 році. Її автор – Київська студія ланшафтної архітектури Максима Коцюби. Саме її фахівці інтегрують у площу нові ідеї, що відповідають викликам сьогодення.

Як наголосили учасники наради, після ракетного удару по Вінниці у суспільстві змінилося сприйняття публічного простору між Будинком офіцерів та Будинком побуту. З’явився запит на – пам’ять. Відповідно виникла й необхідність у корегуванні реалізації проектних ідей архітектурного конкурсу на площу Перемоги.

«Після 14 липня – вибуху у Вінниці на Замості, сприйняття результатів архітектурного конкурсу по площі Перемоги змінилось. Катастрофічні руйнування споруд та найголовніше – втрата людських життів – викликали суспільний запит щодо необхідності проговорення, якого вигляду набуде площа та споруди після відбудови, яким буде місце пам’яті Корегування однозначно буде відбуватися», – зазначив перший заступник директора департаменту-головний архітектор міста Євген Совінський.

Засідання ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки відбудеться вже у понеділок, 5 вересня.

Зображення: Вінницька міська рада

Поділитися :