Новини

На семи ринках Вінниці проведуть "грибні" рейди

20 липня 2021, 15:47

У разі виявлення порушень дикорослі гриби вилучатимуть, а продавців штрафуватимуть. 

Як розповів "Місту над Бугом" заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, грибний сезон вже розпочався, тож фахівці Держпродспоживслужби та Муніципальної варти також дають поради містянам, як убезпечити себе та свою родину від отруєнь ними. Лісові гриби не можна купувати на стихійних ринках. А на офіційних ринках обов'язково вимагайте у продавця довідку ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено, що ця продукція дозволена до реалізації. Також заборонено продавати консервовані гриби домашнього приготування. У разі найменшої підозри на отруєння грибами, необхідно якнайшвидше звернутися за медичною допомогою.

"Я хотів би наголосити на декількох речах: перше і основне – це збирати гриби потрібно ті, в яких ви точно впевнені, друге – в жодному випадку гриби не можна купувати в невстановлених для цього місцях. Мова йде і про свіжозібрані, і про косервовані гриби, адже тут є ще одна небезпека – ботулізм. Третє – ми гриби в жодному випадку не даємо куштувати дітям. Це небезпечно не тільки з точки зору отруєння грибами, а й тому, що система травлення дитини не готова до перетравлення такої важкої їжі як гриби", – наголосив Олександр Сорочан.

На сьогодні у Вінниці зареєстрували один факт отруєння дикорослими грибами. У 2020 році таких випадків було 33, отруїлися грибами 40 людей. Основною причиною грибних отруєнь є невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби. Тому ніколи не збирайте тих лісових грибів, яких не знаєте; а зібрані – ретельно перевірте. Не можна пробувати сирі гриби на смак, вони підлягають кулінарній обробці в день збирання.

Поділитися :