Новини

На територіальну оборону Вінниччини виділяють 21 мільйон гривень

18 лютого 2022, 18:25

Кошти надають 57 територіальних громад та обласна Рада. Так, з бюджету Вінниці на потреби тероборони направлять 5 мільйонів гривень.

Гроші витратять на підготовку територіальної оборони та населення України до участі в русі національного спротиву. Командир бригади територіальної оборони Вінниччини Юрій Парадюк розповів Місту над Бугом, що військові звернулись до кожної територіальної громади, виклавши потреби для організації тероборони, та обґрунтувавши витрати.

"Щоб створити повноцінну військову частину, нам треба зробити певні роботи. Жодна військова частина не може існувати без кімнат збереження зброї. Потрібно забезпечити наймінімальніші умови праці тих кадрових військових, які там знаходяться. Тому це і закупівля меблів, і ремонт приміщень, які є. Треба відновити також опалення, водовідведення, якщо це військові містечка. 3 мільйони гривень спрямовані на першочергові заходи", - каже Юрій Парадюк.

На Вінниччині, як і по всій території України, триває укомплектування військових частин ТерО до штату мирного часу. Це організаційні ядра, на яких буде покладатися завдання щодо розгортання батальйонів і бригад до штату воєнного часу. До кінця березня, каже командир бригади ТерО області, потрібно залучити до лав тероборони понад 3 тисячі резервістів (ред. - 70% від штату воєнного часу). Наразі ж укомплектування ТерО  Вінниччини складає близько 25%.

"У нас є 7 батальйонів, вони вже набрали постійний склад майже на 70%. Відповідно до Закону про національний спротив, є 1 батальйон в районі і 1 - у Вінниці. Задача в нас стоїть доволі амбіційна: ми до кінця березня хочемо укомплектуватись на 70%. Це більше 3 тисяч чоловік-резервістів ми маємо до себе залучити. Наразі є близько 20-25%, але це люди, які з нами ще з 2018 року. Вони вже навчені, можуть бути інструкторами", - зауважив пан Парадюк.

У Вінниці також діє потужний ветеранський рух, учасники якого вже понад місяць проводять безкоштовні заняття з військового вишколу для цивільних. Приміром у міському аналітичному центрі допомоги ветеранам АТО/ООС вчать збирати та розбирати автомат Калашнікова, надавати першу домедичну допомогу та вміти опанувати себе в надзвичайних ситуаціях. Юрій Парадюк зазначив, що залучатимуть ветеранів і до навчань резервістів тероборони, оскільки вони мають реальний досвід ведення бойових дій.

"Ми відкриті до кожного, дослухаємось. Ветерани дуже цінні для нас, бо вони можуть бути резервістами. Це люди, які мають бойовий досвід, і це дуже важливо. Чекаємо їх в наших рядах", - наголосив командир бригади територіальної оборони Вінниччини.

Додамо, вінничан запрошують вступати до батальйону територіальної оборони. Служба передбачає короткостроковий контракт. Гарантують соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх родин, а також грошові виплати рядовому та сержантському складу. Містяни можуть звернутись до Вінницького районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, а служба проходитиме у військовому містечку поблизу села Пултівці Якушинецької територіальної громади.

Поділитися :