Новини

На Вінниччині 19 людей занедужали на хворобу Лайма через укуси кліщів

23 червня 2022, 13:37

Це втричі менше в порівняні з тим самим періодом 2019 року.

Про це інформують на сайті Вінницького лабораторного центру МОЗ.

Стрімке зменшення захворюваності пов’язано з карантинними обмеженнями та обмеженнями перебування на природі. Всі виявлені випадки пов’язані з присмоктуванням кліщів, інкубаційний період складав від 3 днів до року.

Хвороба Лайма характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Її передають кліщі.

Як уберегтися від укусів кліщів?

  • Якщо ви зібралися на прогулянку подбайте про відповідне вбрання. Найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла.
  • Для захисту використовуйте репелент (акарицид) - спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на строк його дії: в разі необхідності повторіть процедуру.
  • На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.
  • Коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме після того, як ви припинили рухатись, кліщ починає шукати місце прикріплення. Цей процес може тривати від півгодини до трьох і більше годин.
  • Ретельно оглядайте себе та своїх близьких кожні 2 години прогулянки. Відчути укус кліща фактично неможливо: від виділяє анестезуючу речовину, яка знеболює укус.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин та себе: найкраще це зробити в білій ванній.
  • Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Фото: esculab.com

Поділитися :