Новини

На Вінниччині цьогоріч більше 900 жінок обстежились у мобільному мамографі "Квітка"

9 грудня 2020, 16:10

Через пандемію COVID-19 у порівнянні з попереднім роком кількість виїздів зменшилась удвічі.

Більше 900 жінок Вінниччини обстежили цьогоріч під час виїздів мобільного мамографа "Квітка", який має на балансі Подільський регіональний центр онкології. Як зазначила в коментарі радіо "Місто над Бугом" медична директорка з організаційно-методологічної роботи Подільського регіонального центру онкології Анна Хмеляр, хоча цього року через епідемію COVID-19 здійснили менше виїздів, за період обстежень пересувним мамографом у Вінницькій області оглянули 10 тисяч жінок.

"Ми беремо всіх після 40 років для того, щоб виявити, хто здоровий, хто хворий. Ця послуга безкоштовна. Мобільний мамограф у рік об'їжджає майже всі райони. Це було до COVID. За часів пандемії ми, звичайно, мали райони з підвищеним епідпорогом, і не можна збирати людей, тому у нас COVID багато чого перебив", - розповіла Анна Хмеляр.

У 2016 році мамограф "Квітка" виїздив майже 700 разів і виявив 14 підозр на рак. У 2017 році було обстежено 3130 жінок, виявлено 41 підозру на онко. Усіх їх направили на додаткове обстеження. У 2018 році провели 1372 обстеження і виявили 23 підозри на рак, у 2019 році обстежили 2325 жінок, виявлено 43 підозри. Цьогоріч перевірили лише 930 жінок, серед них - 6 підозр на рак молочної залози. Саме через епідемію коронавірусу цьогоріч кількість виїздів суттєво зменшилась.Однак варто пам'ятати, що для профілактики кожна жінка повинна обов'язково 1 раз на рік відвідувати лікаря-онколога або мамолога, починаючи з 40 років.

"Після 40 років жінка повинна обов'язково раз на рік пройти медичний огляд. Якщо ми говоримо про мамографію, обов'язковим є обстеження. Якщо жінка його проходить і у неї немає ніяких змін, наступну мамографію вона проходить через 2 роки. Якщо у неї є зміни, вона лікується - косервативно чи оперативно і наступного року вона знову йде на мамографію. Якщо жінка має електронне направлення на мамографію чи від сімейного лікаря, чи від лікуючого, процедура буде безкоштовною", - додала Анна Хмеляр.

Тож виїзди онкологів в глибинку області задля профілактики і ранньої діагностики раку необхідні навіть у часи пандемії. Оскільки від раку молочної залози жінки помирають частіше, ніж від інших онкологічних захворювань.

Поділитися :