Новини

На Вінниччині діє 151 пункт тестування на COVID-19

19 січня 2021, 10:29

Безкоштовно тест на коронавірус можна здати у п’яти центрах первинної медико-санітарної допомоги, у першій та другій міських лікарнях, а також у пологових будинках №1 та 2.

Як розповіла "Місту над Бугом" директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна, на сайті Міністерства охорони здоров’я опублікували Інтерактивну мапу пунктів тестування на коронавірус. В Україні функціонує понад дві тисячі таких пунктів, верифіковані МОЗ, на Вінниччині - 151.

Вони здійснюють процедуру забору біологічного матеріалу для проведення лабораторних досліджень на коронавірус методом ПЛР. Тож будь-яка людина, яка має симптоми респіраторного захворювання, може безкоштовно здати ПЛР-тест. Для цього їй необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. До речі, здати біологічний матеріал для ПЛР-тесту тепер можна і в сімейного лікаря. Така можливість у громадян з’явилась після того, як Національна служба здоров’я змінила правила виїзду мобільних бригад до пацієнтів з підозрою на COVID-19.

"У нас працюють мобільні бригади по забору біологічного матеріалу з дому пацієнта - якщо пацієнт з температурою, наприклад, чи якась підозра виникла у сімейного лікаря, він викликає бригаду, бригада виїжджає і у всієї сім'ї забирає чи мазочок, чи кров бере на дослідження. На сьогодні урядом визначено, що мобільна бригада має виїжджати в чітко визначених випадках додому. Це економія бензину, трудових ресурсів. Тому бригада виїжджає до важких пацієнтів однозначно, до інвалідів 1, 2 групи, дітей до 10 років, пацієнтів, які мають значні ускладнення після 65 років", - розповіла Ольга Задорожна.

Інші категорії пацієнтів з ознаками респіраторних захворювань можуть самостійно пройти ПЛР-дослідження в зазначених пунктах тестування. За словами Ольги Задорожної, станом на 19 січня, на Вінниччині створено 167 таких пунктів забору біологічного матеріалу для ПЛР-дослідження. Вони розміщені у Вінниці, Хмільнику, Козятині, Жмеринці, Гайсині, Тульчині та інших райцентрах. Кількість таких пунктів тестування в області постійно збільшується. Це дозволяє швидше отримувати результати тестів на COVID, що дуже важливо для призначення протоколу лікування хворого.

"Кожна лабораторія має пункт забору біологічного матеріалу, можна звернутись за направленням сімейного лікаря, його рекомендацією або самостійно. Цей пункт протягом доби зобов'язаний доставити цей матеріал в лабораторний центр. Для цього розписані маршрути пацієнта, уже є визначені накази, щоб можна було щоденно забирати такий матеріал і завозити в лабораторію, не чекаючи 2, 3 дні, як це було раніше", - зауважила Ольга Задорожна.

Безкоштовно тест на коронавірус можна здати у п’яти центрах первинної медико-санітарної допомоги Вінниці, у першій та другій міських лікарнях, а також у пологових будинках №1 та №2. У цих закладах роблять швидкі тести, ІФА та ПЛР. 

Поділитися :