Новини

На Вінниччині громадянська мережа «ОПОРА» повідомляє про перші порушення під час місцевих виборів

25 жовтня 2020, 10:48

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували факт недостатньої кількості скриньок на ДВК у Вінницькій області та порушення процедури передачі бюлетенів Вінницькою обласною ТВК.

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРИ повідомляють про недостатню кількість стаціонарних скриньок на двох дільницях у Вінницькій області.   

Зокрема, йдеться про ДВК №051097 в смт Томашпіль, де  наявні три великі стаціонарні скриньки замість чотирьох. Та про ДВК №050693, що у селі Кукавка Могилів-Подільського району, де є дві стаціонарні скриньки замість чотирьох і лише одна переносна скринька. Зазначається, що відповідно до частини 6 статті 62 Виборчого кодексу України, кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих).

Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Стаціонарні виборчі скриньки розміщуються у приміщенні для голосування таким чином, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни для таємного голосування. Також у ОПОРІ зафіксували заяву Могилів-Подільської міської ТВК про те, що передача бюлетенів від обласної ТВК відбувалася з порушеннями.  Як стало відомо ОПОРІ, Могилів-Подільська міська територіальна виборча комісія ухвалила рішення відмовитися приймати від обласної ТВК виборчі бюлетені для обрання депутатів обласної ради уже після того, як ці бюлетені було доставлено до приміщення Могилів-Подільської ТВК. Таке рішення міська ТВК обґрунтовує порушеннями процедури передачі бюлетенів з боку Вінницької обласної ТВК.

Також у ОПОРІ зафіксували заяву Могилів-Подільської міської ТВК про те, що передача бюлетенів від обласної ТВК відбувалася з порушеннями.  Як стало відомо ОПОРІ, Могилів-Подільська міська територіальна виборча комісія ухвалила рішення відмовитися приймати від обласної ТВК виборчі бюлетені для обрання депутатів обласної ради уже після того, як ці бюлетені було доставлено до приміщення Могилів-Подільської ТВК. Таке рішення міська ТВК обґрунтовує порушеннями процедури передачі бюлетенів з боку Вінницької обласної ТВК.

«Є визначені терміни на отримання Вінницькою комісією цих бюлетенів і визначені терміни передачі цих бюлетенів до нашої територіальної комісії. Всі ці терміни сплинули 19 числа, і далі законодавець нам не дає можливості отримати ці бюлетені. Станом на ранок 22 жовтня інформації, що бюлетені готові, до нашої комісії не надходило. 20 числа, коли вже сплинув час, але було заплановано забрати їх, подзвонили з обласної комісії до голови нашої комісії і повідомили, що отримання відміняється і щоб ми очікували на додаткові повідомлення щодо дати отримання. 22 жовтня голова Могилів-Подільської ТВК звернулася з листом до ЦВК, щоб вони надали роз’яснення, як нам діяти щодо отримання цих бюлетенів, оскільки строки отримання їх вичерпано», - зазначив секретар Могилів-Подільської ТВК Ігор Павлик

Додамо, що спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, запобігати порушенням.  

Фото - громадянська мережа ОПОРА 

Поділитися :