Новини

На Вінниччині надають гінекологічну допомогу жінкам, які постраждали від гендерно зумовленого насильства

25 січня 2023, 10:48

На Вінниччині Могилів-Подільському, Жмеринському та Хмільницькому районах почали працювати гінекологічні кабінети невідкладної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від гендерно зумовленого насильства. 

Кабінети на базі центральних районних лікарень обладнав Міжнародний благодійний фонд «Український жіночий фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення та Міністерства закордонних справ Данії. Про це Місту над Бугом повідомила керівниця ГО «Оріана-Світ» Ірина Ткачук.

«Закуплено інклюзивне обладнання, зокрема гінекологічне крісло-трансформер, меблі та засоби захисту від статевих інфекцій. Зараз триває інформаційна кампанія, щоб якомога більше жінок дізналися про можливості кабінетів та за потреби могли скористатися ними» - сказала Ірина Ткачук.

Саме ця організація взяла на себе функціонал щодо комунікаційного й медійного просування цього соціального проєкту. Проблема насильства над жінками, на жаль, довго замовчувалась. Вона має різні прояви та складається з 4 складових: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Аби врятувати постраждалих від таких жахливих проявів і створено відповідні кабінети протидії гендерно зумовленому насильству, де жінкам безперешкодно надаватиметься психологічна, юридична, і, звісно, спеціалізована медична допомога.

«Особливу увагу приділено жінкам з інвалідністю, адже багато із них взагалі ніколи не були, скажімо, на огляді у гінеколога. Ці кабінети інклюзивно орієнтовані, і мають усі умови для професійного обслуговування таких жінок» - сказала правниця, керівниця ГО «ВІСЬ» Світлана Дубина.

До кожного з кабінетів є окремий вхід. Адже важливо, щоб жінка могла обстежитися анонімно, не потрапляючи до загального потоку пацієнток. Кабінети посилюють насамперед можливості лікарень надавати невідкладну допомогу. Це важливо для громад, маленьких міст і сіл, адже саме лікарі часто є першою точкою дотику для жінки, яка постраждала від насильства. Тому команди, що працюватимуть у кабінетах, пройшли чи проходять спеціальні навчання.

 

Зображення: nytimes.com

 

Поділитися :