Новини

На Вінниччині найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами

5 серпня 2022, 09:10

У нашій області цьогоріч грибами отруїлись вже шестеро людей. Загалом в Україні за 7 місяців внаслідок отруєння постраждало 19 людей, з них 1 дитина.  

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України. Зазначається, що також у Чернігівській області зареєстрували 3 осередки, постраждали 5 дорослих. У Чернівецькій області — 1 осередок, постраждали 3 дорослих. У Рівненській області — 2 осередки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина. У Сумській області в 1 осередку отруєння дикорослими грибами постраждала 1 доросла людина. Летальних випадків не було. 

Випадки отруєнь дикорослими грибами реєструються в Україні попри заборону відвідування лісів, адже бойові дії охопили близько 600 тисяч гектарів лісових земель. 

У ЦГЗ нагадали, що вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів потрібно негайно викликати лікаря. 

Водночас у Держпродспоживслужбі Вінницької області повідомляють про випадок отруєння жінки переселенки, який нещодавно стався в Калинівській громаді Хмільницького району. І пояснюють, що у зв’язку із воєнним станом, на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів південних та східних областей України, де лісові насадження займають незначну територію або взагалі відсутні, тому люди мало обізнані щодо видів дикорослих грибів та обмежень щодо їх споживання. Традиційно, в розпал грибного сезону як місцеве населення, так і переміщені особи масово будуть збирати гриби в лісах та лісопосадках.

Тож у Держпродспоживслужбі прогнозують збільшення випадків отруєнь грибами на території області, оскільки погодні умови сприяють їх росту. Та звертаються до жителів та гостей області подумати перш ніж прийняти рішення про вживання дикорослих грибів й закликають відмовитись від споживання їх як від продукту взагалі, а споживати лише штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах. Фахівці Держпродспоживслужби застерігають не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Натомість безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Гриби - це не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Навіть якщо ви впевнені у якості й безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: дітям до 12 років; жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; людям похилого віку, - йдеться у повідомленні служби.

Поділитися :