Новини

На Вінниччині презентували дослідження, згідно з яким громади недоотримують 869 млн гривень щороку

22 липня 2021, 12:48

Це результати земельного аудиту області, який провели з метою встановлення фактичного правового стану використання землі.

Фінансові втрати Вінницької області, за висновком експертів Vkursi Agro, які провели аудит та оцифрували землі регіону, складають 869 млн грн на рік. Стільки могли б додатково отримувати територіальні громади Вінниччини від земель, в разі їх ефективного використання та управління. Місцеві бюджети недоотримують майже  870 мільйонів гривень щороку внаслідок неефективного управління комунальними землями, тіньової оренди, самовільного зайняття і т. д. У звіті Vkursi Agro Ukraine зокрема зазначається, що 505 696 га землі – це площа ризикових земель. 

Голова комісії з питань інвестицій, стратегічного розвитку та місцевого самоврядування облради Владислав Скальський зазначив, що чітке розуміння призначення земель унеможливить їх використання проти інтересів громади.

До мене звертаються голови громад, щоб я допоміг з грантами, новими проектами та пошуком інвестора. Погоджуюсь, що ПДФО - це головний бюджетоутворюючий податок, за рахунок якого наповнюються бюджети громад. Але не погоджуюсь з тим, що плата за землю повинна займати таку маленьку частину надходжень. Я впевнений, що для сільських та селищних ТГ головним бюджетоутворюючим податком повинна бути плата за землю. Для мене було принципово важливим зрозуміти проблематику на рівні області і показати головам громад потенціал надходжень до місцевих бюджетів, якмй зараз не реалізується. Показати фактично де є гроші!  З огляду на результати аудиту, бачимо, що 869 млн грн - це сума ризиків неефективного, або навіть протиправного використання земель громад. Якщо говорити про основні дві групи ризиків, то перше - це управління державними та комунальними землями. Там ми бачимо 450 млн грн ризиків. І друге, це самовільне зайняття земель, де бачимо 345 млн грн ризиків. І цю ситуацію нам необхідно надалі опрацьовувати." - зазначив Владислав Скальський.

Сума ризиків складається з кількох показників:

  • Управління державними та комунальними землями. Не всі земельні ділянки державної і комунальної власності передані офіційно в оренду, а відомості про це – внесені у відповідні державні реєстри. Зокрема, понад 134 тис. га земель не перебуває в оренді, що могло б приносити місцевим бюджетам майже 307 млн грн щорічно. На додачу земельні ділянки державної та комунальної форм власності, що необґрунтовано використовуються становлять понад 40 тисяч гектарів. Це втрати на понад 143 млн грн. Загалом йдеться про 450 млн грн ризиків фінансових втрат щорічно. Найбільше таких земель – у Погребищенській громаді, на понад 2 тис. га;

  • Тіньова оренда земельних ділянок. Йдеться про незаконне використання приватних земель. Сумарна площа з ризиком тіньової оренди на Вінниччині становить понад 157 тис. га. Найбільш гостро ця проблема стоїть для Томашпільської, Джулинської, Тульчинської та Бершацької громад – в кожній на понад 6 тис. га;

  • Самовільне зайняття земель – це  обробіток територій,  де ще не сформовані земельні ділянки і є висока ймовірність, що ці землі перебувають у комунальній власності. У випадку Вінниччини – це ще майже 80 тис. га, найбільше  у Тульчинській та Погребищенській громадах. Ризики недонадходжень в цьому випадку становлять близько 345 млн гривень;

  •  Нецільове використання земель (запасу, промисловості і транспорту, забудови та ін.) на понад 3 тис.  

За результатами аналізу земель Вінницької області, встановлено, що більшу частину сільськогосподарських земель складають саме землі приватної власності 84,3%, серед яких левова частка власників – фізичні особи. Зазначається, що жінки володіють більшою кількістю землі на Вінниччині ніж чоловіки. Державні і комунальні землі становлять сумарно 15,7% всіх с/г земель області. Для 83,7 тис. га відсутній власник чи розпорядник, а це майже 5,6% с/г земель області.

У ТОП-10 найбільших власників державних та комунальних земель Вінниччини входять Погребищенська, Оратівська, Бершацька, Тульчинська міськради та ін. Проте найбільше землі у володінні ГУ Держгеокадастру Вінницької області.  

ТОП-10 користувачів сільськогосподарських  земель Вінницької області: РОШЕН  - 6,2%; Миронівський хлібопродукт  -  5,7%; Агропросперіс  - 4,8%; Епіцентр К - 3,4%; ГК «Терра Фуд» - 1,5%; ТАС Агро - 1,5%; Астарта-Київ 1,2%; Кернел -1,0%; UkrLandFarming - 0,9%; ТОВ «Теплик-Агро» - 0,8%.

Зазначимо, що аудит земель Вінницької міської територіальної громади проводили в її нових межах. А це додаткові майже 142 квадратні кілометри переважно сільськогосподарської землі.

Ким та для чого проводилось дослідження?

Vkursi Zemli Ukraine – це проєкт з оцифрування та моніторингу земель України, мета якого надати громадянам, територіальним громадам, агробізнесу, державним органам максимум інформації та аналітики про ключові аспекти земельних відносин в кожній області та громаді:

  • хто найбільші власники та користувачі земель?
  • яка реальна площа земель в с/г обробітку?
  • які ризики правопорушень у сфері землекористування?
  • скільки податкових надходжень кожна область недоотримує від використання земель?
  • ….та розкрити інші важливі питання земельних відносин.

Для громад важливим елементом проєкту є блок оцінки фінансових ризиків, що передбачає виявлення та підрахунок ризиків втрат і недонадходжень в місцеві бюджети, внаслідок порушень або неефективного використання земель. По суті це є земельний аудит області, який сьогодні проводять багато окремих громад та областей України з метою встановлення фактичного правового стану використання земель.

Яка користь громаді від аналітики земель?

  •  Повне та чітке розуміння використання земель на території громади.
  •  Перший крок до розв'язання проблем, усунення зловживань, висвітлення прихованого або навіть протиправного землекористування і таким чином підвищення ефективності управління землями на території громади.
  •  Ефективний інструмент контролю та супроводу за сплату земельних податків.
  •  Готовність до відкриття ринку землі.
  •  Унеможливлення використання земель проти інтересів громади.

Проєкт реалізується спільно командою експертів Vkursi Agro та SmartFarming, за підтримки UKRSIBBANK BNP Paribas Group, юридичної фірми “Василь Кісіль та Партнери” та за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 Повне дослідження «Vkursi Zemli Ukraine. Вінницька область» можна переглянути за посиланням.

Поділитися :