Новини

На Вінниччині проведуть «зимовий перепис» лісового населення

12 січня 2022, 14:29

Зимовий облік диких тварин, який ще називають таксацією, здійснюють на початку кожного року у мисливських угіддях державних підприємств.

Незабаром лісівники та єгері держлісгоспів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, щоб знати орієнтовну кількість та види тварин, що мешкають у лісах Вінниччини. Про це повідомляють на фб-сторінці Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Обов’язкова умова таксації - наявність снігу. Саме він дозволяє здійснити метод підрахунку за слідами тварин.

«Дані, отримані під час обліку мисливських тварин, допомагають дізнатись, на який вид тварин звернути увагу для збільшення поголів’я, узагальнюють дані і про щільність таких хижаків як вовки, лисиці, чисельність яких останніми роками значно зростає. Також на основі даних обліку диких тварин готуються ліміти відстрілу, відлову диких парнокопитних та хутрових звірів у мисливському сезоні 2022-2023 років», - розповідає завідувач сектором мисливського господарства Василь Мельник.

Переважно в угіддях проводять облік із допомогою методу шумового прогону. Команда, яка збирається проганяти дичину на пробній прощі, проходить інструктаж стосовно виконання роботи, одягається у яскравий спецодяг. Зазвичай, пробна площа складає до 20 відсотків від площі урочища, а самі методи допускають похибку близько 5 відсотків.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Але існують й інші методи: узагальнюють дані за слідами життєдіяльності тварин, опитують майстрів лісу про наявність тих чи інших видів тварин на своїй дільниці, використовують спостереження у місцях підгодівлі, узагальнення даних фотопасток, якими на сьогодні користуються майже всі лісгоспи.

До складу команди, яка рахує звірів, окрім лісівників лісгоспів входять мисливці, представники департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, представники від УТМР. Усі держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ планують завершити облік диких тварин до 10 лютого.

Читайте також:
Вінничан запрошують на екскурсію “Втрачене диво”

Поділитися :