Новини

На Вінниччині розгорівся скандал через невиконання лікарем своїх обов'язків  

8 серпня 2021, 15:05

Мати загиблого АТОвця Ганна Водзяновська звернулась до депутата  Вінницької облради Олександра Хом`яка за допомогою у сприянні отримання інвалідного візка для її чоловіка. Вона поскаржилась, що лікар-хірург Барської міської лікарні В'ячеслав Косюк не хоче надавати висновку щодо інвалідності її чоловіка, кілька разів відмовляючись приїхати до них додому й вимагаючи привезти людину з ампутованою ногою до лікарні. Такої можливості у жінки немає, тож через безпорадність звернулась по допомогу.

 

Хронологія інциденту

Депутат облради Олександр Хом’як написав у соцмережі офіційну заяву зі спростуванням звинувачень у побитті лікаря. У ній йдеться, що 6 серпня лікар-хірург В‘ячеслав Косюк розмістив у соціальній мережі Facebook заяву, в якій звинуватив депутата Хом'яка у побитті медика на робочому місці. Спростовуючи звинувачення, депутат описав обставини конфліктної ситуації, яка виникла.

4 серпня до мене, як до депутата Вінницької обласної Ради, звернулась жителька м. Бар Водзяновська Ганна Йосипівна, мати загиблого у зоні бойових дій Водзяновського Андрія, з проханням допомогти у вирішенні проблеми. ЇЇ чоловіку, інваліду І групи Водзяновському Володимиру, провели операцію по ампутації ноги. Природно, виникла потреба в інвалідному візку. Звернувшись до відділу соціальної політики та охорони здоров’я Барської міської ради, вона отримала направлення на медичне обстеження. Отримавши перелік спеціалістів, чиє заключення потрібно, вона почала збирати відповідні документи. Останнім спеціалістом, до якого вона звернулась, був лікар-хірург В'ячеслав Косюк, але він відмовив у наданні документа, мотивуючи це тим, що йому потрібно обов’язково оглянути хворого. Жінка проживає з чоловіком-інвалідом одна, без сторонньої допомоги доправити його до лікарні вона не в змозі. Відвідати хворого особисто лікар відмовився. Два рази жінка намагалась отримати допомогу лікаря, але отримувала відмови, - йдеться в заяві.

Далі Олександр Хом’як зазначив, що з огляду на забюрократизованість медичної системи й витрату часу на розв'язання подібних питань, люди звертаються по допомогу до обраних ними депутатів місцевих рад. Пояснює, що не міг не допомогти жінці, яка потребувала підтримки. 

Часу на бюрократичне листування не було – пані Ганна була у розпачі, по її обличчю текли сльози. Потрібно було реагувати невідкладно. Я та депутат Барської міської ради Віктор Трачук вирішили з`ясувати обставини справи на місці. Наступного ж дня ми особисто поспілкувались з В’ячеславом Косюком у його кабінеті - просили пояснити його відмову у наданні документів, але чіткої відповіді так і не отримали. Абсурдність ситуації, коли людина, яка склала присягу Гіппократа, ухиляється від виконання своїх службових обов`язків, була очевидною. Тон заяв лікаря Косюка був відверто неетичним, тож розмова відбувалася на підвищених тонах, - розповідає депутат. 

Далі Олександр Хом'як запевнив, що ні він, ні Віктор Трачук не вживали у спілкуванні з лікарем нецензурної лексики й не били його. Намагались вирішити питання. Водночас за словами депутата, вже наступного дня Ганна Йосипівна отримала дзвінок з лікарні про готовність усіх документів.

Те ж, що зловживання з боку лікарів чи інших співробітників МСЕК та ЛКК мали місце, красномовно свідчить той факт, що вже наступного дня Ганна Йосипівна отримала дзвінок з лікарні про готовність усіх документів. Природно, всі крапки над «і» розставлять правоохоронці. Зі свого боку, відповідально заявляю: свою честь та гідність буду захищати, оскільки брехливі звинувачення безкарними лишати не можна!, - йдеться в заяві.

Як вирішили питання

Проте на цьому інцидент у Барі не завершився.  6 серпня голова спілки учасників АТО Барської громади Денис Гордієнко зібрав круглий стіл куди запросив головного лікаря Барської міської лікарні, медиків та місцевих депутатів. Запросили й лікаря-хірурга В`ячеслава Косюка, який не надавав довідку Ганні Водзяновській,  для отримання інвалідного візка її чоловіком з ампутованою ногою.

Круглий стіл відбувся у сесійній залі міської ради, повідомляють у ЗМІ. Хірург В`ячеслав Косюк на зібрання не прийшов ніби через високий тиск. А головний лікар міської лікарні Олександр Костенко визнав, що лікар-хірург не виконав свої обов’язки та вибачився перед Ганною Водзяновською.

 Я хочу вибачитись перед мамою, за те, що у моєму колективі, який я очолюю, є такі люди, які дозволяють собі так себе поводити. Сьогодні є звернення до колективу, з ініціативи його дружини, у якому усе було розказано зовсім не так. Яка б людина не була, це людина. Якщо чогось не вистачає для того, щоб зробити заключення, у нас є черговий автомобіль, який повезе лікаря будь-куди, куди потрібно, не дивлячись ні на що. Ніхто з лікарів не може сказати, що колись не надали машину. У цьому випадку я дії лікаря не розумію, оскільки усе мало бути елементарно зроблено. Лікар сам своїми руками створив проблему, а тепер ми усі маємо з цим розбиратись. Лікар принизив людину на рівному місці. Я ще раз прошу вибачення за дії нашого лікаря. У нас усі пам’ятають про свої права, та, на жаль, забувають про свої обов’язки. Тут були обов’язки, які він не виконав, - сказав Олександр Костенко.

 

Поділитися :