Новини

На Вінниччині споживачі заборгували за розподіл газу 158 мільйонів гривень

1 березня 2023, 14:57

Через такий борг газорозподільчі системи не матимуть належного обслуговування і ремонтів. А в умовах війни комунальна інфраструктура має працювати належним чином.

Про актуальність питання оплати за спожитий газ та його говорили із начальницею управління зовнішніх комунікацій АТ "Вінницягаз" Ларисою Логіновою та радницею голови АТ "Вінницягаз" Іриною Лістовою.

«Загальний борг перед АТ «Вінницягаз» становить 158 мільйонів гривень, з них 67 млн грн боргують побутові споживачі, 75 млн грн - теплопостачальні підприємства, решту – інші споживачі. В умовах війни до боржників за несвоєчасну оплату послуг не застосовуються штрафні санкції та припинення надання послуг. Однак, компанія вимушена вдаватися до стягнення заборгованості в судовому порядку. Адже газорозподільчі системи, пункти тиску мають вчасно обслуговуватись, ремонтуватись. А відсутності фінансів (а кошти, сплачені за розподіл газують витрачаються саме на ці роботи) спричинить зменшення темпів цих робіт» - сказала в етері проєкту «Рефлекторія» Ірина Лістова.

У лютому поточного року боржникам надіслано близько 30 тис. досудових попереджень про необхідність погашення боргів. З початку року АТ «Вінницягаз» подав до суду 930 позовів на загальну суму 2,7 млн грн по всій області. Це заходи «крайнього випадку», втім, на жаль, вони вже застосовуються. При цьому, крім суми основного боргу боржникам доведеться сплатити 268 грн судового збору при розгляді справи в наказному провадженні або 2684 грн, якщо справа буде розглядатися в позовному провадженні. А якщо рішення суду не буде виконане в добровільному порядку, боржник також сплатить 10% виконавчого збору та інші витрати виконавчого провадження.

«Тому закликаємо споживачів розраховуватися за послуги розподілу газу вчасно, не доводити справу до суду, щоб уникнути додаткових витрат. Ми постійно ідемо назустріч споживачам. Укладаємо угоди про реструктуризацію боргу, погашення його частинами. Ми відкрити до комунікацій зі споживачами, готові спілкуватися і розв'язувати усі проблеми. Але для цього споживачу потрібно звернутися до наших клієнтських просторів 104.ua. На Вінниччині функціонують 16 таких просторів: у Вінниці, Жмеринці, Гайсині, Хмільнику, Тульчині, Козятині, Калинівці, Барі, Літині тощо. Тут же можна провести звірку та оплатити послуги» - повідомила начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Плата за розподіл газу – джерело фінансування усього комплексу робіт, що забезпечує 24/7 надійну роботу газорозподільної системи регіону. Кошти плати за розподіл газу використовуються на забезпечення технологічного процесу транспортування газу мережами до споживачів, належного технічного стану газорозподільних мереж, їх ремонту та модернізації, заміни застарілого обладнання та ділянок газогонів, які вийшли з ладу, функціонування аварійно-диспетчерської та інших служб, які 24/7 забезпечують надійну та стабільну доставку газу до кожного споживача. Усі ці роботи виконують понад дві тисячі працівників АТ «Вінницягаз», які контролюють та налагоджують роботу газових мереж, обстежують газогони на наявність витоків газу, ліквідовують аварійні ситуації, проводять ремонт та заміну застарілого обладнання тощо. Кожна сплачена платіжка за розподіл газу – це участь і вклад кожного споживача у підтримання енергетичної безпеки регіону.

Як ми вистоїмо перед сьогоднішніми викликами залежить від кожного з нас. АТ "Вінницягаз" дякує усім споживачам, які сплачують послуги вчасно. Закликаємо споживачів дотримуватись дисципліни у розрахунках, аби підприємство мало змогу 24/7 надати якісну послугу безперебійної та безаварійного доставлення газу до кожної оселі, лікарням, дитячим садочкам та школам, бюджетним установам та промисловим підприємствам.

Поділитися :