Новини

На Вінниччині створять віртуальний 3-D музей барської кераміки

6 липня 2021, 15:35

На його відкриття Український культурний фонд виділив грант у розмірі 637 тисяч гривень.

Як розповів керівник проєкту Роман Григор’єв, у музеї буде зібрано раніше виявлені зразки гончарних виробів і ті, які зафіксують під час науково-пошукових експедицій. Проєкт довготривалий і розрахований щонайменше на п’ять років.

"Наш проект є продовженням досить тривалої роботи над відродженням барської кераміки. Раніше ми проводили його як команда від імені Барської міської ради. Це був грантовий проект 2018 року. Тоді ми проводили експедиції по Україні в пошуках зразків барської кераміки. Тобто певна база в нас уже напрацьована. Також тоді було проведено перший круглий стіл з питань відродження традицій барської кераміки. А цього року ми вже знову вирішили податись на грант Українського культурного фонду, але вже від ГО "Барський міський художній аматорський театр", ‒ розповів Роман Григор’єв.

Влітку команда проєкту, а це представники місцевої громади, власники гончарної майстерні-студії "БарВінОк" (родина Біньковських, яка відроджує традиції барської кераміки), а також майстри-гончарі Людмила Філінська, Михайло Діденко та Вікторія Ніколаєва, вирушать у науково-пошукові експедиції Вінниччиною та музеями України.

"Експедиції будуть проводитися в кінці липня до початку серпня. Ми плануємо відвідати як музеї, де знаходяться зразки барської кераміки (ті, які ми не змогли відвідати у 2018 році). Це, зокрема, музеї Києва, Львова, міст Бердичів, Білопілля. Також плануємо експедицію по Барському та прилеглим районам, де історично були торгові шляхи, ярмарки. Там є великі шанси на те, що ми можемо віднайти зразки барської кераміки", ‒ додав Роман Григор’єв.

Згодом для популяризації барської кераміки як подільського бренду буде розроблено сувенірно-навчальну продукцію. А кульмінацією проєкту стане проведення спільно з Харківською державною академією культури всеукраїнської онлайн-конференції, а також відеозапис циклу тематичних лекцій та майстер-класів з гончарства. 

Фото: www.ukrinform.ua

Поділитися :