Новини

На Вінниччині відкриють перший в Україні центр для дітей-жертв насилля "Барнахус"

16 грудня 2020, 12:22

Це спеціалізований центр для роботи з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. 

15 грудня відбулось підписання "Меморандуму про взаєморозуміння" щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення (модель Барнахус). Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила перший заступник Голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна.  

Основне завдання "Барнахус" - надання підтримки дітям і підліткам, які зазнали жорстокого поводження. Створення центру дозволить врахувати вікові та психологічні особливості дітей, забезпечити необхідні юридичні процедури, соціальний супровід, психологічну допомогу та реабілітаційні послуги.  

"Зокрема, заклад має на меті запобігти травматизації дітей внаслідок повторних співбесід, які проводять різні служби в різних місцях. Дослідження показали, що подібний досвід може виявитися дуже болючим для дитини. Така "повторна віктимізація" може мати навіть згубніші наслідки для дітей, аніж самий епізод жорстокого поводження. Крім того, згідно з проведеними дослідженнями, повторні співбесіди, які проводяться людьми без спеціальної підготовки, можуть спотворити розповідь дитини про подію в результаті навідних запитань і негативно вплинути на хід розслідування", - йдеться у дописі.  

До того ж для проведення слідчих інтерв'ю буде створене спеціальне середовище, дружнє до дітей, яке б знижувало рівень їх занепокоєння. Це має вирішальне значення для успішного отримання інформації від дитини. 

Наразі вже виділили приміщення, у якому розташовуватиметься центр. Також погодили координатора роботи "Барнахус" у Вінницькій області, психолога та соціального працівника (Наталя Сергієнко, Марина Абрамюк і Ольга Палагіна). Розпочали навчання для прокурорів відділу ювенальної превенції, слідчих суддів, слідчих відділів поліції, працівників служб у справах дітей Вінницької області. 

"Що планується зробити? Створити міжвідомчу робочу групу щодо координації діяльності та налагодження взаємодії суб’єктів для впровадження та налагодження нового механізму для захисту дітей. Провести навчання для членів робочої групи, а також для фахівців структур, які будуть задіяні при впровадженні моделі Барнахус. Розробити механізм міжвідомчої взаємодії та алгоритми дій. Розробити та затверджити положення закладу. Облаштувати приміщення закладу та надавати послуги дітям", - зазначила Наталя Заболотна.

Реалізація проєкту "Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства" здійснюється у співпраці між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в особі його Голови, Лотти Сільвандер; Вінницькою обласною державною адміністрацією з Міжнародним благодійним фондом "Українська фундація громадського здоров'я" в особі виконавчої директорки Галини Скіпальської.

 

Поділитися :